Afgelopen maandag is op het Horti Science Parc Oostland in Bleiswijk een proefkas voor fossielvrije glastuinbouw geopend. Gelijktijdig werd de aftrap gegeven van twee doorbraakprojecten in de tuinbouw: ‘Digital Greenhouse’ en ‘Fossielvrije Glastuinbouw’.

Met Digital Greenhouse wordt met behulp van kunstmatige intelligentie een groenteteelt autonoom aangestuurd. Daarnaast wordt eind 2018 een compact demonstratiecomplex van vier kassen opgeleverd op het Horti Science Parc Oostland, de locatie van Wageningen University & Research Glastuinbouw. De kassen zijn volledig fossielvrij en voldoen aan de toekomstige duurzaamheidseisen. ‘Digital Greenhouse’ en ‘Fossielvrije Glastuinbouw’ worden gezien als dé game changers voor de Nederlandse en mondiale tuinbouwproductie.

Effecten meten

In de twee projecten wordt onderzoek gedaan om te kijken welke effecten digitaal en fossielvrij telen heeft op het gewas, de bedrijfsvoering en het behalen van duurzaamheidseisen. De resultaten komen beschikbaar voor het hele Nederlandse glastuinbouwcluster en worden ingezet voor het toekomstbestendig maken en houden van het toonaangevende glastuinbouwcluster in de Metropoolregio.
Tijdens dit onderzoek wordt samengewerkt met MBO-opleidingen. Door praktijkgericht onderzoek ontwikkelen jongeren de juiste kennis en vaardigheden om de nieuwe (technologische) banen te kunnen vervullen.
De totale projectkosten bedragen ruim 1,2 miljoen euro, waarvan 525.000 euro afkomstig is van de MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag). De projecten zijn een samenwerking van gemeente Lansingerland, Wageningen University & Research Glastuinbouw, Delphy, DLV Glas & Energie, Delphy Improvement Centre en Lentiz MBO Oostland.