Van oktober 2018 tot april 2021 hebben we bij Wageningen University & Research een fossielvrij teeltconcept voor alstroemeria getest in vergelijking met een referentieteelt. ‘Fossielvrij telen’ is echter niet hetzelfde als ‘telen zonder energie’.

Voor de hoge intensiteit LED-belichting was 86% meer elektra nodig dan voor de lage intensiteit SON-T. De betere conversie-efficientie van de LED’s verhoogde de lichtintensiteit uit de lampen bijna drie keer. Omdat een hogere elektra-input altijd ook meer lampwarmte geeft, was er 13% minder warmtevraag dan in de referentieteelt, ondanks het aanhouden van een hogere teelttemperatuur. Het tweede transparante energiescherm verlaagde de warmtevraag sterk (31%).

Substraatkoeling voor duurzame invulling warmtevraag

Het geïnstalleerde ontvochtigingsysteem heeft erg weinig gedraaid, en gebruikte slechts 5 kWh/m² per jaar. Voor de warmteverzameling van de kas heeft het systeem dus ook niet veel opgeleverd: slechts 8% van de warmtevraag.
Met een stroomverbruik van ongeveer 20 kWh/m² per jaar, is 48% van de totale warmtevraag aan warmte uit het substraat onttrokken. Hieruit blijkt dat de substraatkoeling een belangrijk onderdeel kan vormen van de duurzame invulling van de warmtevraag. Het is daarmee niet alleen onmisbaar voor de teeltsturing, maar essentieel voor een fossielvrije teelt. Een seizoensopslag systeem (zoals een aquifer) is nodig om de warmtepomp in de winter van laagwaardige warmte te voorzien.

Tekst: Nieves Garcia