Veel lezers zullen het herkennen: een opgeschoten puber die overal tegenaan schopt, pukkels, constant op zijn telefoon en alles anders willen dan wat ‘normaal’ en gangbaar is. Nou, mijn kinderen zijn gelukkig nog niet zover, maar ik moest bij het lezen in de nieuwsberichten over Brexit denken aan een puber die bij voorbaat al ‘nee’ roept. Rechts rijden? Nee! In de Euro? Nee! Schuimkraag op je biertje? Nee!

Maar is alles nou zo gek wat deze eilandbewoners doen? Ze weten in ieder geval wel wat standvastigheid inhoudt. Toch maken ze het zichzelf – zoals pubers vaak doen – niet gemakkelijk. Ik heb te doen met die Theresa May.
Engeland zal traditioneel blijven, Brexit of geen Brexit. Wat mij betreft is dit een voordeel. Het Verenigd Koninkrijk is een grootafnemer van onze bloemen en planten. Vernieuwingen worden wat minder opgepakt, maar is dat nu echt zo erg? Wij doen erg fijn zaken met Groot-Brittannië en meestal is afspraak ook afspraak.

De laatste weken ben ik veel op klantbezoek geweest en heb klanten gevraagd hoe zij hier mee omgaan. Gelukkig hoor ik bij veel klanten dat ze zo goed als mogelijk voorbereid zijn op een harde Brexit. Als ik dan hoor hoeveel er wordt vergaderd over deze transitie, dan schrik ik me rot. Als we deze tijd nu hadden kunnen besteden aan de verkoop van bloemen, dat zou goud geweest zijn!

Weet jij waarom ze in Engeland links rijden? In de Middeleeuwen werd de strijd gevoerd per paard. Zoals bekend zijn de meeste mensen rechtshandig en met links rijden konden ze zich met het zwaard goed verdedigen. Kom op Engeland, dit was honderden jaren geleden. Nu hebben jullie steden waar meer dan 300 talen worden gesproken.
Inwoners van Engeland, we maken allemaal wel eens een fout. Geef toe, kom gezellig terug naar Brussel en laten we aan het werk gaan. Er gebeurt veel te veel in de wereld waar we onze samenwerking hard nodig hebben.

Elke puber wordt volwassen, ook het Verenigd Koninkrijk. Nou, dan staat ons nog iets moois te wachten. Voor die tijd krijgen we nog hele spannende weken voordat deze puber zijn transitie doorstaat.

Evert van Helvoort.
Chrysantenteler in Brakel.

Gerelateerd