Tijdens de algemene ledenvergadering van Plantion op vrijdag 6 december stemden de leden in met de benoeming van René Willemsen als nieuwe voorzitter. De kalanchoë- en calceolariakweker volgt Jos Kersten op. Kersten was de afgelopen 11 jaar voorzitter van de coöperatie en daarvoor 12 jaar voorzitter van Bloemenveiling Oost Nederland.

De leden gingen ook akkoord met de toetreding van rozen- en hortensiateler Mickey Hogervorst uit Stompwijk tot de personele unie van bestuur en raad van commissarissen.

Potplantenteler

Willemsen–Weijs Potplanten is een Gendts bedrijf met Lentse wortels en met een familiehistorie van meer dan 65 jaar. De leiding van het bedrijf is in handen van potplantenteler René Willemsen en Sietske Weijs, een neef en nicht van elkaar. In verschillende fases hebben ze het bedrijf opgebouwd tot de huidige omvang van 1 ha glas en 1 ha containerveld. De teelten zijn Flapjack (Kalanchoë thyrsiflora), PINpalm (Pachypodium lameri), Calceolaria en Echeveria.

Prognose omzet 2019

Naast de personele veranderingen werd ook de prognose voor 2019 bekendgemaakt. Het bestuur gaat uit van 2,3% meer omzet in vergelijking met 2018. Na een daling vorig jaar herstelt de bemiddeling zich uitstekend: +6,3%. Het Groencentrum profiteert van de grote vraag naar tuinproducten (+5%). De omzet via de Digitale Marktplaats neemt met 10% toe. De klokomzet daalt 1,9% maar inmiddels is de dalende lijn omgebogen; in 2020 verwacht de coöperatie met de klok 3% in de plus te eindigen.
In 2019 werd een aantal initiatieven genomen om te zorgen dat bloemisten zich nog beter thuis voelen. Zo kunnen klokkopers sinds medio 2019 eenvoudig duurzame producten selecteren voor aankoop, zowel in de afmijnzaal als op de Digitale Marktplaats. Een andere innovatie was Klokaanbod: een actuele digitale catalogus van alle ’s nachts aangevoerde producten.

Inspirerende marktplaats

Plantion is verbindend in bloemen en planten: een moderne, complete en inspirerende marktplaats voor kwekers en sierteeltdetaillisten. Met 142 medewerkers biedt de coöperatie optimale afzetmogelijkheden voor de producten van haar aanvoerders. De afzetorganisatie combineert onder één dak een klokveiling (dagverse bloemen en planten), een groencentrum (boomkwekerijproducten) en een groothandelscentrum (bloemen, planten en bloemisterijartikelen). Daarnaast wordt rechtstreeks bemiddeld tussen kweker en koper. Over 2018 is een omzet van 98,9 miljoen euro gerealiseerd.