“Zo’n onderzoek naar energiebesparing door minder belichten en CO2 doseren zet je aan het denken”, vindt lelieteler Peet Noordam van Novastar uit ’s-Gravenzande. “De resultaten liegen er niet om. Gezien de ontwikkelingen in de praktijk verwacht je bij het hoogste lichtniveau de beste kwaliteit. Ik ben dus benieuwd waar bij deze benadering het kritische punt ligt.” Noordam heeft op zijn eigen bedrijf drie verschillende lichtniveaus: 2.500, 4.200 en 8.000 lux.

De beste kwaliteit komt uit de kas met de meeste lampen. Hij heeft de proef van Plant Lighting (zie Onder Glas mei 2014) bezocht en het viel hem op dat de omstandigheden niet gelijk waren met de praktijk, omdat de grond was afgedekt met folie.
In het verleden is uit onderzoek nooit gebleken dat CO2 bemesting bij Oriëntals kwaliteitsverbetering opleverde, dus doseren hij en zijn collega’s doorgaans niet. Kennelijk speelt CO2 toch een rol als de hoeveelheid licht afneemt. “Op mijn bedrijf heb ik toch een hoog CO2-gehalte, omdat de turf in de grond verteert. Daardoor komen we met 1.100 ppm uit de nacht. Ik vind het verstandig die proef nog eens onder praktijkomstandigheden te herhalen.”

Pieternel van Velden