Sinds vorig jaar zomer staat het aardbeienbedrijf van Richard en Annet Kalter te koop. Desondanks gaan de ondernemers op volle kracht door, totdat zich een koper meldt. Zo openen zij komende week een gloednieuwe aardbeien-drive-in en zetten zij vol in op internetverkoop. Deze nam door corona een vlucht.

Richard en Annet Kalter namen noodgedwongen het besluit om hun bedrijf in IJsselmuiden van de hand te doen, nadat eind 2019 bleek dat Richard ziek is. “Met een bedrijf als het onze moet je er voor de volle honderd procent voor kunnen gaan. Door de gezondheidssituatie van Richard weten we niet hoe de toekomst eruitziet. Daarom, en omdat we geen opvolger hebben, kwam er vorig jaar een te koop-bord op de gevel”, vertelt Annet Kalter.

Veelzijdig bedrijf

De eventuele nieuwe koper treft een veelzijdig bedrijf: naast het bedrijf van 1,7 ha runnen de Kalters een boerderijwinkel, een zelfpluktuin, een speeltuin, horeca en huisvesting voor seizoensarbeiders. “Het is een uitdagend bedrijf en je moet hier echt de persoon voor zijn. Dat er een koper voorbijkomt, daar twijfelen we niet aan. Tot die tijd gaan we er volop tegenaan. Richard voelt zich gelukkig best goed en met wat aanpassingen in de bedrijfsvoering krijgen we de zaken prima geregeld. We zijn er de personen niet naar om dingen half te doen en hebben nog steeds volledige focus op ons bedrijf.”

Drive-in met beleving

Dit laatste blijkt ook uit het feit dat Richard en Annet Kalter volgende week een gloednieuwe drive-in openen. Hier begonnen ze bij de start van de coronacrisis mee, om te voorkomen dat het te druk werd in hun winkel. Het bleek een doorslaand succes. “Daarom zetten we dit initiatief dit jaar door, alleen willen we mensen nu nóg meer beleving bieden. Vorig jaar was de drive-in redelijk primitief ingericht, op ons erf. Nu hebben we een tunnelkas geplaatst op het grasveld naast het bedrijf, waar mensen doorheen kunnen rijden. Deze tunnelkas staat vol met aardbeien en aan het eind kunnen bezoekers hun bestelling plaatsen. We verkopen natuurlijk verse aardbeien, maar ook aardbeienplanten en diverse lekkernijen. Mensen hebben in deze tijd echt behoefte aan een uitje. En dit is iets dat wél kan en mag. Daarom willen we er iets bijzonders van maken.”

Vervijfvoudiging online verkoop

Door corona zagen de ondernemers ook hun online verkoop – die een verlengstuk vormt van hun boerderijwinkel – explosief toenemen: deze vervijfvoudigde in het afgelopen jaar. “Je merkt dat mensen door corona helemaal gewend zijn geraakt aan het bestellen via internet. Cadeaupakketten, borrel/bedankpakketten en aardbeienplanten, de bestellingen blijven binnenkomen. Mensen halen deze bij ons op, daarnaast bezorgen we in de regio en verzenden we pakketten.”
Het succes van de webshop en de drive-in maakt het stilvallen van de horecatak en de excursies die het bedrijf normaal organiseert grotendeels goed. “Maar het vergt wel behoorlijk wat flexibiliteit. Terwijl we eerst druk waren met horeca-activiteiten en het maken van aardbeientaartjes, zijn we nu vooral bezig met adverteren via Google, bestellingen klaarmaken en verzenden, et cetera. We hebben alleen nog steeds geen goede manier gevonden om een bakje verse aardbeien veilig per post te verzenden, terwijl we hier wel enorm veel aanvragen voor krijgen. Dat is nog wel een dingetje.”

Tekst: Ank van Lier