Rijk Zwaan steekt de komende vijf jaar 250 miljoen euro in nieuwe kassen, laboratoria en onderzoekscentra. Daarvan komt 150 miljoen euro terecht in Nederland, meldt het FD vandaag. Op 17 oktober sloeg het zaadbedrijf de eerste paal voor de bouw van het nieuwe Seed Quality Center, dat vlak bij het hoofdkantoor in De Lier zal verrijzen.

De extra investeringen zijn nodig om te kunnen blijven concurreren met onder andere enkele beursgenoteerde multinationals, zegt algemeen directeur Ben Tax in een toelichting op de jaarcijfers in het FD. Hij refereert aan de recente overname van het Amerikaanse Monsanto, het grootste groentezadenbedrijf te wereld, door het Duitse Bayer. De schaalvoordelen die de nieuwe combinatie waarschijnlijk krijgt, bevestigt Rijk Zwaan dat het verstandig is fors te investeren in mensen en onderzoekscentra. Rijk Zwaan is net als Monsanto en Bayer een top-vijfwereldspeler in groentezaden. Het Nederlandse bedrijf is sterk in spinazie, sla, tomaten, meloen en komkommers.

Autonome groei

Monsanto kocht eerder in Nederland Seminis en De Ruijter Seeds. Er komen wellicht meer fusies en overnames in de sector. “Wij zullen niet groeien door overnames, omdat dat niet past in onze cultuur van familiebedrijf”, zegt Tax. “Bovendien mislukken de meeste fusies en overnames. Maar we willen wel de komende jaren groeien en ik zie internationaal ruimte voor sterke autonome groei.” Hij wijst op de aanhoudende groei van de wereldbevolking en de stijgende welvaart in veel landen. Dat zal de vraag naar groentezaden waarschijnlijk naar een hoger plan tillen.

Seed Quality Center

Op de korte termijn bouwt Rijk Zwaan in Nederland aan twee projecten. Vlak bij het hoofdkantoor in De Lier verrijst een nieuw onderzoekscentrum, waar alle groentezaden van Rijk Zwaan uit de hele wereld centraal worden getest en onderzocht. Het Seed Quality Center, dat over twee jaar gereed moet zijn, biedt onderdak aan een laboratorium, een hal met klimaatcellen en een kas en vergt een investering van 20 miljoen euro.
In het Brabantse Fijnaart wordt het laboratorium voor fundamenteel onderzoek uitgebreid. Hier gaat het om een project van 5 tot 10 miljoen euro. Op den duur zal ook in het nabij gelegen Dinteloord een grote locatie worden ingericht voor ondersteuning van de productontwikkeling. De grond daarvoor is al aangekocht. Met een eigen vermogen van bijna 350 miljoen euro en een solvabiliteit van 82% kan Rijk Zwaan de investeringen geheel uit eigen middelen doen. Rijk Zwaan boekte vorig jaar een recordwinst van 72 miljoen euro netto op een omzet van 388 miljoen euro. Zowel de winst (+31%) als de omzet (+14%) lagen op een hoger niveau dan een jaar eerder.
Tax (61) denkt dat het bedrijf met 1500 werknemers zal groeien, waarvan zeker 500 bij de onderzoekscentra en op het vernieuwde hoofdkantoor in De Lier.

Bron: Financieel Dagblad. Foto: Rijk Zwaan/RoosRos Architecten.

Gerelateerd