Royal Lemkes heeft de Tuinbouw Ondernemersprijs 2018 gewonnen. Het handelshuis mag zich een jaar lang ambassadeur van de tuinbouwsector noemen. Royal Lemkes ontving de prestigieuze ondernemersprijs voor durf, doorzettingsvermogen en duurzaam ondernemen tijdens de drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst van de tuinbouw op 10 januari op de Keukenhof.

Royal Lemkes won ten koste van potplantenbedrijf OK plant en biologisch-dynamisch teeltbedrijf De Lepelaar. “Duurzaam ondernemen krijgt steeds meer kleur, dat zagen we ook bij het beoordelen van de kandidaten van dit jaar. Het karakter van deze ondernemingen is volledig verschillend, maar allemaal staan ze stil bij de footprint die ze achterlaten. Ieder op eigen wijze”, aldus voorzitter Nico Koomen, die de prijs voor de laatste keer uitreikte. Hij draagt de voorzittershamer over aan Michiel van Ginkel.

CO2-footprint

De Tuinbouw Ondernemersprijs beschrijft Royal Lemkes als een toonaangevende leverancier van planten en aanverwante diensten aan grootschalige retail in Europa. ‘De mensen van Royal Lemkes ondernemen en communiceren met een groen hart en geloven dat planten bijdragen aan een beter leven, vitale business en een gezonde en groene wereld. Duurzaamheid zit in het DNA van dit 135 jaar oude familiebedrijf. Al sinds de jaren ’80 wordt warmte opgeslagen in de bodem. Het pand kreeg in 2011 het grootste zonnepanelen-dak van Nederland en al snel werden LED-lampen en warmtepompen ingezet om de CO2-footprint te halveren. Het overschot aan groene stroom wordt opgeslagen in een grote batterijcontainer en medewerkers kunnen thuis hun stroom van het dak van Lemkes ontvangen. Het project ‘Aanvoerlogistiek’ waaraan het bedrijf deelneemt, bundelt transport van planten naar distributiecentra waardoor minder transportbewegingen nodig zijn. Dit najaar heeft Royal Lemkes een predicaat ontvangen voor ‘beste werkgever 2017-2018’ voor de medewerkersbetrokkenheid. Niet winstmaximalisatie, maar de ambitie om het verschil te maken met de thema’s ‘Planet’ en ‘People’ is de drijfveer van Royal Lemkes. Elke dag kan beter, volgens het LEAN-principe.’

Duurzame relaties

De jury: ‘De ondernemers nemen initiatief en tonen hun verantwoordelijkheid voor veel projecten die het bedrijf en de keten duurzamer maken. Royal Lemkes stimuleert het clusteren van groepsvervoer per regio waardoor minder vervoersbewegingen ontstaan. Royal Lemkes gaat duurzame relaties aan met hun leveranciers en klanten. Daarnaast beperkt het bedrijf haar eigen footprint en levert opgewerkte zonne-energie aan het personeel. Uniek is het personeelsbeleid, waarbij het uitgangspunt is dat zij en hun omgeving centraal staan. Vanuit die positie kan het bedrijf samen met haar medewerkers zorgen voor haar klanten. Royal Lemkes heeft een goed samengesteld managementteam, met ieder een eigen expertise. Het bedrijf heeft een sterke bedrijfsidentiteit en is daarmee een voorbeeld voor de sector’.

Bron/foto/video: Tuinbouw Ondernemersprijs 2018.


Gerelateerd