Op 21 januari 2016 vond het seminar ‘Geothermie, hoe moeilijk kan het zijn?!’ plaats bij Priva in De Lier. Geologie, techniek, financiën, succesfactoren, voordelen en risico’s van aardwarmte passeerden de revue.

Coen Leo, manager bij PanTerra Geoconsultants met vele jaren geologische ervaring, legde uit waarom er niet zomaar overal kan worden geboord. De vele risico’s op geologisch, technisch en operationeel gebied werden door hem in kaart gebracht en hoe deze te beheersen zijn. Volgens Leo zijn er In het West- en Oostland nog voldoende kansen voor nieuwe aardwarmteprojecten. “De 70 megawatt die de zes werkende doubletten momenteel opleveren kunnen er 324 worden, gezien de beschikbare ruimte in de ondergrond.”

SDE-regeling

Aardwarmtespecialist bij Flynth, Peter de Vreede, zoomde in op de organisatorische en financiële aandachtspunten en risico’s van aardwarmte. “Je hebt als kweker je buren nodig om zo’n omvangrijk project op poten te zetten. De projectorganisatie en het management van een aardwarmtecluster zijn belangrijke succesfactoren.” Qua financiën werd duidelijk dat de SDE-regeling zeer relevant is en dat de MEI-regeling niet meer zal gelden voor aardwarmte.
Frans-Peter Dechering, general manager bij Priva, riep de kweker op niet alleen op financiën te focussen. “Ook de klant, maatschappij en natuur zijn aandachtspunten. Denk aan warmtelevering aan woningen. Een ander gevolg van aardwarmte is een lagere carbon footprint. Daarnaast maakt het ons minder afhankelijk van olie.”

‘Geen geologie, maar goochologie’

Jos Scheffers vertelde over zijn ervaringen met het project Green Well Westland, een aardwarmte-installatie waar 10 kwekers op zijn aangesloten. “Geen geologie maar goochologie, want uitkomsten blijven in het voortraject lang onzeker”, stelt de ondernemer. “Je weet van tevoren niet hoeveel debiet per m³ per uur je haalt.” Toch is Scheffers erg tevreden met het eindresultaat. “Een traject van zes jaren en vele verrassingen, maar ik zou het zo weer doen.” Hij zou dan wel langer stil staan bij de materiaalkeuze. “Je laat je adviseren omdat je zelf de kennis niet hebt. Inmiddels heb ik die wel en zou ik voor ander materiaal kiezen.”
De organisatoren PanTerra, Flynth, Priva en het Platform Geothermie, blikken tevreden terug op een volle zaal met veel interactie en uitwisseling van kennis.

Bron: Priva