Het Zwitserse Climeworks heeft op 31 mei in de buurt van Zürich de eerste commerciële fabriek ter wereld gelanceerd, die CO2 uit de atmosfeer vastlegt. De fabriek levert nu jaarlijks 900 ton CO2 aan nabijgelegen kassen voor de productie van groenten. Het doel van Climeworks is om in 2025 1 procent van de wereldwijde jaarlijkse CO2-uitstoot op te vangen.

Opgericht door ingenieurs Christoph Gebald en Jan Wurzbacher, ontwikkelde Climeworks zijn technologie om atmosferische koolstof vast te leggen met een filter, waarbij hoofdzakelijk gebruik wordt gemaakt van restwarmte als energiebron.
In Hinwil is de DAC (Direct Air Capture)-installatie geïnstalleerd op het dak van een afvalverbrandingsbedrijf. Tijdens het opvangproces wordt CO2 chemisch op het filteroppervlak van de installatie afgezet. Zodra het filter verzadigd is, wordt de CO2 geïsoleerd bij een temperatuur van ongeveer 100°C. Het zuivere CO2-gas kan dan worden opgeslagen en verkocht aan klanten in de land- en tuinbouw, voedsel- en drankindustrie, energiesector en automobielindustrie. De CO2 van de installatie in Hinwil wordt via een ondergrondse pijpleiding geleverd aan de 400 meter verder weg gelegen kas van Gebrüder Meier Primanatura AG, waar groenten worden geteeld.

Kinderschoenen

Om te voldoen aan het doel 1 procent van de jaarlijkse globale CO2-uitstoot te elimineren, zouden volgens Climeworks 250.000 soortgelijke fabrieken moeten worden gebouwd. Toekomstige DAC-installaties zullen tot $400 per opgevangen ton CO2 kosten om te werken, zegt Gebald, waaraan $10 tot $20 per ton moet worden toegevoegd voor het produceren van zuivere CO2.
De technologie staat nog in de kinderschoenen. De Climeworks-fabriek is het begin van een industrie die de technologie wil perfectioneren. Andere bedrijven, zoals Carbon Engineering in British Columbia, werken ook aan ‘direct capture’ installaties die commercieel kooldioxide uit de lucht zullen zuigen.

Bron: ClimateCentral/Climeworks