De technisch specialisten van Van Iperen zijn constant bezig om de tuinbouw in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Dat doen ze door met de telers mee te denken in gewasbeschermingsstrategieën en het vinden van oplossingen voor uitdagingen waar de telers tegenaan lopen. Patrick Smidt is een van die technisch specialisten, met voornamelijk klanten in Noord-Oost-Nederland, waaronder Plant World (voorheen Smit Kwekerijen).
Patrick Smidt komt inmiddels al bijna 10 jaar bij Plant World over de vloer en kent het bedrijf en de teeltmensen dan ook goed. Hij heeft veel contact onder andere met Cock Middendorp (Manager young plants & product innovation), Martijn Pikkert (Teeltchef) en Frank Dost (Zelfstandig teeltmedewerker).
Relatie tussen teler en specialist
Een goede relatie tussen teler en technisch specialist is voor beide partijen erg belangrijk. Smidt: “Het is prettig om inhoudelijk met de teeltmensen te kunnen overleggen. Bij Plant World scouten ze zelf waardoor ze goed op de hoogte zijn van de situatie in de kas. Op het moment dat ik langskom, kunnen we meteen bespreken wat goed gaat en waar de uitdagingen liggen. Hier komen soms mooie discussies uit: ze nemen niet altijd klakkeloos mijn advies over, maar denken zelf ook kritisch mee. Dat is prettig samenwerken.”
Middendorp: “Voor ons is het belangrijk dat we kunnen sparren met een specialist en dat hij met ons meedenkt. Samen kunnen we stappen vooruit zetten.” Iets anders wat ze bij Plant World erg fijn vinden is de ervaring van Patrick in verschillende teelten. Pikkert: “Soms lopen we tegen een probleem aan dat voor ons nieuw is, maar waar Patrick al ervaring mee heeft in bijvoorbeeld paprika’s. Dat scheelt ons een hoop onderzoeken en uitproberen.”
In 2022 is Smit Kwekerijen samen met Van der Arend en JoGrow verder gegaan onder de naam Plant World. Samen telen ze een breed assortiment van ruim 100 soorten (sub)tropische planten. Dat ruime assortiment is ook meteen één van de uitdagingen in de kas. Middendorp: “We hebben hier veel verschillende soorten naast elkaar staan, die kunnen allemaal anders reageren op bepaalde plagen. Waar het ene ras geen last heeft van een tripssoort, kan een ander ras daar juist sterk op reageren.”
Nieuwe uitdagingen
Dost: “We zien steeds vaker nieuwe plaagsoorten. Waar die vandaan komen, is niet te achterhalen. Ze kunnen binnenvliegen door de ramen, maar ook met stekjes meekomen door de voordeur. Daarnaast zien we ook ‘oude’ plagen terugkomen op het moment dat we stoppen met een chemisch middel. Plagen waar we jarenlang geen last van hebben gehad, zien we nu soms opeens weer terug in de kas. Ook daarvoor moeten we opnieuw onderzoeken hoe we die tegen kunnen gaan.”
Sinds de komst van adviseur Smidt zo’n 10 jaar geleden is Plant World bezig met het inzetten van biologie. In het begin vooral om uit te proberen, maar dat werd al snel steeds meer en serieuzer. Deels ten gevolge van het kleiner wordende middelenpakket en de hogere eisen van afnemers. Nu geldt de vuistregel ‘biologisch als het kan, chemisch als het moet’.
Proeven
Zelf onderzoek en proeven doen is voor de teeltmannen van Plant World ook belangrijk. Vooraan in de kas staan twee tafels met zo’n 8 tentjes en daarin een aantal planten. Dost: “Op het moment dat we een plant vinden met een nieuwe tripssoort, zetten we deze, samen met biologische bestrijders, in een tent. Op deze manier kunnen we goed monitoren hoe de biologie werkt op deze nieuwe plaag en hoe we de plaag in het vervolg het best biologisch kunnen aanpakken.”
“Ook bij soorten die we wel kennen, kijken we of we de inzet van biologie kunnen verbeteren. Op het moment werken we veel met montdorensis, maar we onderzoeken bijvoorbeeld ook of de Swirski in dit geval niet beter werkt.”
Smidt spoort zijn klanten vaker aan om op deze manier zelf onderzoek te doen. “Uiteraard hebben wij ons eigen team van praktijkgericht onderzoekers die veel waardevolle proeven doen, maar we zien ook dat biologie in verschillende omstandigheden en rassen, verschillend kan reageren. Door zelf wat tentjes neer te zetten, weet je zeker dat de omstandigheden gelijk zijn aan die in de kas.” Hij vindt het zelf ook leuk om hierin mee te denken en te helpen bij de opzet. “Samen testen en gevoel krijgen bij de plagen en biologie. Daar komen we het verst mee.”
Toekomst
“Richting de toekomst zullen we tegen dit soort uitdagingen aan blijven lopen”, aldus Smidt. “Maar we zullen ook steeds bezig blijven met het vinden van nieuwe oplossingen.”