Een uitdrukking die we nog vaak horen: ‘zonder strijd geen overwinning’. De Romeinen, die strijdend hun rijk hebben vergroot, lieten deze Latijnse tekst in veel landen gelden. Vandaag de dag horen we deze strijdkreet nog steeds tijdens sportwedstrijden of als we een lastige klus weten te klaren.

Ook in het dagelijks leven is er in de kas een strijd gaande tussen het groene leger (de biologie) die we uitzetten in de teelt en het rode leger (trips, spint, luis) die we willen opruimen, zo noem ik dat maar even.

Dat is ook best een strijd die niet zomaar gewonnen is. Meerdere factoren spelen mee. Elke week komen er vele nieuwe chrysantenstekken binnen die van moederplanten komen die groeien in Afrikaanse landen. Ook daar wordt steeds meer met biologie gewerkt om de stek gezond en vitaal af te leveren bij klanten, dat is een goede zaak. Lastig is het dan soms ook om ze voor 100 procent vrij te houden van insecten, omdat je bij een biologisch evenwicht in een gewas bijna nooit helemaal schoon bent.

Komen de stekken hier dan binnen in de kwekerij, dan begint bij ons de strijd om te zorgen dat het gewas goed en vitaal groeit. Optimale omstandigheden in de kas moeten er voor zorgen dat de planten weerbaar zijn. Zwakke planten zijn nu eenmaal kwetsbaarder, dat is bij mensen en dieren niet veel anders. Al vroeg in de teelt zetten we het groene leger volop in om eventuele plagen vroeg aan te pakken. Een week na het planten zetten we al 300 montdorensis per m² in. Dat doen we elke week opnieuw om het leger groot te houden. Wekelijks scouten is van belang om de strijd in het gewas te volgen en eventueel het groene leger te vergroten.

Steeds meer bedrijven kiezen voor gaas in de luchtramen. Dit insectengaas zorgt voor minder invlieg van buitenaf, waardoor het groene leger een grotere kans van slagen heeft. Dat het middelenpakket steeds kleiner wordt is bekend. Wel is het van belang dat de groene middelen beschikbaar blijven om correcties uit te voeren, indien de plaag niet voldoende te onderdrukken valt. Allemaal met één doel; een kwalitatief mooi en schoon product in de markt te zetten.

André van Paassen, chrysantenteler bij Arcadia in De Kwakel