Het massiefkarton verrijkt met tomatenplantvezels van Solidus Solutions is uitgeroepen tot winnaar van de Packaging Europe Sustainability Awards 2016. Packaging Europe, een gerenommeerd internationaal vakblad over verpakken, organiseerde deze wedstrijd voor de tweede keer. Het massiefkarton van Solidus Solutions won in de categorie ‘biobased packaging’.

De verpakking werd ontwikkeld in een unieke samenwerking tussen telers (Duijvestijn Tomaten, Lans), groene reststroomverwerker, kartonfabriek, kennisinstellingen, universiteit, consultants en gemeenten, geclusterd onder Bio Base Westland. Doorslaggevend voor het winnen van de prijs was het feit dat elke hectare tomaten voldoende grondstof levert voor de verpakking van de complete oogst van dezelfde oppervlakte. Tomaten kunnen dus in de ‘eigen’ plantenvezeldoos worden verpakt. Met deze innovatie wordt bovendien per ton karton een flinke CO2-emissiereductie behaald, vergelijkbaar met de uitstoot van 420 kilometer autorijden.

Tomatenschaaltjes en -dozen

De allereerste massiefkartonnen 3 kg en 5 kg tomatenverpakkingen verrijkt met tomatenplantvezels werden door Solidus Solutions ontwikkeld voor The Greenery. Voor Harvest House werden de allereerste 250 tot 500 gram tomatenschaaltjes voor consumenten ontwikkeld. Recent heeft Solidus Solutions via The Greenery nieuwe 1,5 kg en 5 kg tomatendozen uit dit unieke karton geproduceerd voor Naturelle, groothandel in biologische producten.
Op 1800 hectare in Nederland groeit jaarlijks 85 miljoen kilo aan tomatenplanten. Doorgaans eindigt de levenscyclus van de planten met compostering. Nu wordt de plantenreststroom, in combinatie met oud papier, hoogwaardig ingezet voor productie van recyclebaar massiefkarton. Per hectare tomatenplanten kunnen 100.000 tomatendozen (6 kg trays) worden geproduceerd, precies genoeg voor het verpakken van 600 ton tomaten, geteeld op diezelfde hectare.

Bron/foto: Duijvestijn Tomaten.

Gerelateerd