Planten verdedigen zich met afweerstoffen tegen hun belagers. Maar soms lijken ze hulpeloos te staan als ze worden aangevallen door spint. De spintmijten zijn dan niet erg vatbaar voor de gifstoffen van de plant. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben achterhaald wat er aan de hand is. De mijten zijn niet immuun voor de afweerstoffen, maar voorkomen simpelweg dat die worden gevormd. Het onderzoek is gedaan met tomatenplanten.

Planten hebben verschillende verdedigingsmechanismen, genoemd naar het plantenhormoon dat de verdediging aanschakelt. Twee daarvan zijn de salicylzuurroute en de jasmonzuurroute. De route is eigenlijk een reeks aan processen, die uiteindelijk resulteert in de aanmaak van verdedigingsstoffen.
Sommige stammen van bonenspintmijt en tomatenspintmijt blijken echter beide routes te kunnen onderdrukken.

Eiwitten

De Amsterdamse onderzoekers hebben ontdekt dat deze spintmijten bepaalde eiwitten in de plant injecteren. Daardoor frustreren ze de routes halverwege (downstream). Dat wil zeggen dat het mechanisme wel op gang komt, maar ergens stokt voordat de afweerstoffen zijn aangemaakt. Het gaat om beide afweerroutes, maar de onderzoekers hebben alleen bij de salicylzuurroute de verantwoordelijke onderdrukkingseiwitten in beeld gebracht.

Tekst: Tijs Kierkels, beeld: Koppert Biological Systems