BioLumic heeft 5 miljoen dollar aan financiering opgehaald voor het verder ontwikkelen en uitrollen van zijn UV-lichtsystemen. Met UV-licht behandelde zaden en zaailingen presteren beter en zijn minder gevoelig voor ziekten, claimt de Nieuw-Zeelandse start-up.

BioLumic is opgericht door Jason Wargent, een bekende fotobioloog, gespecialiseerd in UV/plant-interacties. Hij startte het bedrijf uit de agtech onderzoekslaboratoria van Massey University in Nieuw-Zeeland. De technologie is in het afgelopen decennium ontwikkeld tijdens onderzoek naar UV-fotomorfogenese, een proces waarbij een nauwkeurige UV-behandeling de wortel- en bladontwikkeling van planten stimuleert.

Commercialisatie

Het groeiende team van wetenschappers en ingenieurs van BioLumic vertaalt de wetenschappelijke ontdekkingen van Wargent naar commerciële producten. BioLumic werkte al samen met grootschalige telers en -verwerkers in Californië en Mexico, die opbrengststijgingen tot 22 procent meldden. Ook vinden commerciële proeven plaats in Spanje en het Verenigd Koninkrijk. BioLumic zal de nieuwe financiering gebruiken om het onderzoek naar en de commercialisatie van haar technologie te versnellen en in de komende jaren uit te breiden naar groentezaden en zaailingen van sla, broccoli, aardbei en tomaat. Het bedrijf breidt ook zijn team in Nieuw-Zeeland en de VS uit.

UV-lichtbehandeling

Volgens BioLumic kan UV-licht de groei van plantbedreigende ziekten vertragen en sterkere, productievere en kwalitatief betere planten opleveren. “Licht is een buitengewoon krachtig biologisch instrument dat planten veilig kan manipuleren zonder de zorgen die vaak gepaard gaan met genetische modificatie, chemisch gebruik en andere onnatuurlijke behandelingen”, zegt BioLumic CEO Warren Bebb in een verklaring. “BioLumic is het enige bedrijf dat licht als behandeling gebruikt aan het begin van het leven van een plant. Een kort durende behandeling met UV-verrijkt licht in een kritieke fase van de ontwikkeling van een plant, kan zaad of zaailingen beter beschermen tegen ziekten en plagen en ervoor zorgen dat zij water en voedingsstoffen uit de bodem efficiënter kunnen gebruiken voor hun hele levensduur.”

Agtech-investeerders Finistere Ventures en Radicle Growth hebben de financiering geleid, samen met het onlangs gelanceerde Food & Agri Innovation Fund van Rabobank en bestaande investeerders uit Nieuw-Zeeland.

Bron: Venturebeat.com. Foto: BioLumic.

Gerelateerd