De Nederlandse hightech start-up Cerescon uit Heeze introduceert de eerste automatische selectieve aspergeoogstmachine ter wereld, ontwikkeld in nauwe samenwerking met Brabantse, Limburgse en Duitse aspergetelers.

Het handmatig steken van ‘het witte goud’ is een almaar stijgende kostenpost. Bovendien is het steeds moeilijker aan voldoende seizoenarbeiders te komen; grotere telers leken zelfs genoodzaakt hun bedrijf naar lagelonenlanden te verhuizen. Cerescon wil met de robot de aspergeteelt voor West-Europa behouden, in Nederland goed voor 80 miljoen euro per jaar. Voor de rest van Europa ligt dat bedrag zeker tien maal hoger.
De aspergeoogstmachine van Cerescon heeft een capaciteit van 40 hectare, bewerkt drie rijen tegelijk en vervangt daarmee 60 tot 75 handstekers. De steekkosten worden gehalveerd ten opzichte van handmatig steken. De machine integreert alle benodigde functies: rijdend detecteren, steken, plastic handling en zandbedherstel. De verwachting is dat hiermee een betere kwaliteit asperges wordt geoogst (minder schade, minder verkleuring) en dat de opbrengst voor de telers toeneemt.

Ondergrondse detectie

Cerescon heeft de machine toegerust met een in eigen beheer ontwikkelde en gepatenteerde detectiemethode op basis van sensortechnologie. Deze detecteert de asperges ondergronds voordat ze boven de grond komen en verkleuren. De robot knipt de asperge ondergronds af en legt ze in een container. Direct na het steken wordt het zandbed hersteld, om de kwaliteit van de asperges het hele seizoen constant te houden. “Deze selectieve oogstmachine is het begin van een nieuw tijdperk in de land- en tuinbouw”, zegt Ad Vermeer, CTO van Cerescon. “Laagwaardige seizoensarbeid gaan we vervangen door hoogwaardige banen en behalve asperges zijn er nog veel meer gewassen die selectief moeten worden geoogst. Er liggen nog heel veel mogelijkheden voor cross-overs in hightech en agro.”

Praktijktest

Dit seizoen start Cerescon een driejarig onderzoek in samenwerking met Wageningen Universiteit en Research om de prestaties van de automatische aspergeoogstmachine te meten en te vergelijken met handmatige oogst. Daartoe zijn op drie plekken in Limburg proefvelden opgezet met telers Martens en Teboza en met het bedrijf LimGroup. In het najaar wordt de hergroei van het gewas beoordeeld om vast te kunnen stellen wat de invloed van de oogstmethode is op de opbrengst in volgende jaren.

Verkoop

De machine gaat 500.000 tot 600.000 euro kosten. De terugverdientijd van de machine ligt net boven drie seizoenen. In 2018 worden de eerste machines op projectbasis verkocht, nog voor het oogstseizoen. Cerescon zal de aspergeoogstmachines in eerste instantie verkopen aan grote aspergetelers en loonwerkers in Nederland en Duitsland. Voor landen in Zuid-Europa en buiten Europa zal de organisatie waarschijnlijk een partner zoeken. Cerescon is in twee jaar tijd gegroeid van nul naar 15 medewerkers en is gefinancierd met behulp van private financiering, Innovatiekrediet, Metropool Eindhoven, MIT-subsidie en het start-up programma van StartLife.

Bron/illustrie: Cerescon.

Gerelateerd