Het is alweer een paar weken geleden dat het heeft gestormd. En niet zo’n klein beetje ook. Op ons bedrijf hebben we maximale windsnelheden van 20 meter per seconde gemeten. Dat is nog nooit zo hoog geweest. Het resultaat was er ook naar: 25 ramen kapot, in twee afdelingen met een jong komkommergewas. Dan mogen we nog van geluk spreken, want door de compartimentering bleven acht van de tien afdelingen gespaard.

Een dag later stond ik alweer op een buisrailkar om de noodsets erin te leggen. Best nog een riskante klus, maar ja, je wilt zoveel mogelijk schade beperken. De eerste afdeling lag die dag al dicht. Voor de tweede afdeling reden we naar een bouwmarkt voor plaatmateriaal. De randen hebben we zo goed mogelijk dichtgemaakt met schermdoek om de hommels binnen en andere insecten buiten te houden.

Nu de ergste paniek voorbij is ga je toch nadenken wat er precies is gebeurd. Volgens de richtlijnen van de verzekeraar moeten we bij windkracht 8 en meer het dek gesloten en het schermdoek op pakket houden. Zelf heb ik bij zware storm altijd een raamstand van 1% aangehouden, nu heb ik eens geluisterd naar de adviezen. Maar het natuurgeweld was zo heftig dat de roedes van de goot zijn getrokken. Was dat ook gebeurd als het dek iets open had gelegen?

Volgens het advies moet je het scherm niet sluiten zolang het hard waait. Ook daar valt wat over te zeggen. In de drie dagen dat de kas open lag – in mijn geval een kleine afdeling – heb ik extra moeten stoken, ongeveer 0,4 m³ per vierkante meter, waarbij de temperatuur op 13ºC bleef steken. De gasprijs lag die dagen op € 0,70 per m³. Reken eens uit wat dat kost. En dan kom ik er nog goed vanaf. Er zijn grotere bedrijven die langer open hebben gelegen, waar minstens een kuub extra is verstookt. Ik denk dan: scherm dicht trekken. Dan neem ik maar het risico dat er glas op het schermdoek valt. Een nieuw stuk scherm inbreien is toch vele malen voordeliger.

Alles is betrekkelijk. Nu ik hier vandaag over nadenk is de gasprijs als gevolg van de oorlog in Oekraïne weer gestegen naar € 1,60 per m³. Maar goed dat die storm nu niet over het land trekt.

Maikel van den Berg, zaadteler in Bleiswijk