Ruim een jaar na de verhuizing van Breda naar Etten-Leur is het nieuwe bedrijfspand van Taks Handling Systems op 13 april officieel geopend voor klanten, leveranciers en relaties. De feestelijke middag bood de aanwezigen een blik op de toekomst, niet alleen van Taks zelf.

Het bedrijfspand aan de Munnikenheiweg op bedrijventerrein Vosdonk in Etten-Leur werd vorig jaar na een grondige modernisering betrokken door circa 50 medewerkers van Taks Handling Systems. Op de locatie zijn twee productiehallen van 5.200 m2, een kantoor van 800 m2 en een buitenterrein van 10.000 m2 beschikbaar. Die waren nodig om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar de arbeidsbesparende oplossingen voor intern transport en verpakkingssystemen in de wereldwijde glastuinbouw. De omzet groeide vorig jaar met 30 procent. CEO Arie Meeuwissen verwacht het resultaat dit jaar minimaal te evenaren.

Tech trends

De bijna 400 aanwezige gasten kregen op 13 april een feestelijk en prikkelend programma gepresenteerd, aan elkaar gepraat door Laurien Verstraten. Na het openingswoord van Arie Meeuwissen, waarbij oprichter Cor Taks en technisch directeur en medewerker van het eerste uur, Ed Vermeeren, speciaal in het zonnetje werden gezet, volgde trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk. Hij presenteerde een overzicht van tech trends, waarin onder meer zelfrijdend vervoer, robots, drones, biotech, blockchain, 3D food printing, internet of things, de platformeconomie en space mining aan bod kwamen. Hij adviseerde bedrijven die voorop willen blijven lopen samen te werken met ‘black ops’-teams: jonge, gepassioneerde mensen van start-ups en wetenschappers van universiteiten. Innoveren en samenwerken zijn geen opties maar noodzakelijke skills geworden, benadrukte Van Hooijdonk.

Arbeidsbesparing

Die boodschap paste in het straatje van Meeuwissen, die Taks steeds nadrukkelijker positioneert als innovatief bedrijf. “We wilden vandaag – naast het bieden van een leuke middag – ook aan de sector laten zien wat ons allemaal te wachten staat. Wat ons vakgebied betreft denk ik dat de rol van tracking & tracing met de dag toeneemt, evenals het belang van arbeidsbesparing. Die koppeling heeft mondiaal de toekomst. Wij hebben nu drie mensen in dienst die volcontinu met R&D mee bezig zijn. Tuinders komen steeds moeilijker aan de juiste mensen, daar spelen wij op in. Dat zie je ook in onze nieuwe bedrijfsfilm: daarin tonen we een paprikakwekerij met een loods waarin geen verpakkers meer rondlopen. Als er iets misgaat krijgt de teler een appje. Kwaliteitscontrole kan met behulp van vision-technieken ook beter gebeuren dan met het menselijk oog.”
Meeuwissen ziet nog geen rol voor Taks weggelegd in het ontwikkelen van plukrobots, omdat die voor elk gewas anders zijn. “Plukrobots hebben allemaal hetzelfde probleem: capaciteit versus de investering. Maar ik denk dat we niet ver af zijn van het punt dat er speciale kassen worden gebouwd met een volautomatische verwerkingslijn en een plukrobot.”

Oogstprognose

Wat kunnen we van Taks over vijf of tien jaar verwachten? Meeuwissen: “Visiontechnieken, robottoepassingen, automatische verwerking, die zijn nu al de basis. Oogstprognose wordt een hele belangrijke. Wij hebben nu iemand in dienst die alleen maar bezig is met dataverzameling. Daarbij gaat het niet alleen om data van het product, maar ook van de medewerker.”
Volgens transitieprofessor Jan Rotmans moet de tuinbouw radicaler innoveren en daar is Meeuwissen het mee eens. “Waar het om gaat is dat we ook grote stappen moeten durven zetten, en niet alleen maar kleine verbeterstapjes. Wij proberen hier ook onze medewerkers mee te laten denken. Kom maar op met je ideeën. Dat is niet alleen goed voor onze klanten, maar ook voor de toeleverende bedrijven zelf. We moeten veel meer aan de buitenwereld laten zien hoe hightech en sexy de tuinbouwtoelevering eigenlijk is.”

Tekst/foto’s: Mario Bentvelsen. Video: Taks Handling Systems/HortiLeads.


Gerelateerd