Recent ontwikkelde het Belgische bedrijf Greenyard Horticulture een innovatieve technologie om nuttige micro-organismen tot leven te wekken. In het teeltmedium Hortiviv is substraat geïnoculeerd met goedaardige schimmels, die rechtstreeks in levende vorm in het substraat worden ingebracht. Hierdoor zijn tot wel tien keer meer levende micro-organismen te vinden bij de wortels dan bij een conventionele toepassing. De micro-organismen beschermen de wortels en versterken zo de plant.

De resultaten zijn veelbelovend voor gevoelige sierteelt- en boomkwekerijgewassen, maar ook voor de teelt van groente en fruit, waaronder zachtfruit. In het geval van aardbeien kan geïnoculeerd substraat zelfs zorgen voor vruchten met een langere houdbaarheid. Het nieuwe product werd ontwikkeld in een samenwerkingsverband tussen Greenyard Horticulture, ILVO en Universiteit Gent.

In september vorig jaar werd bekend gemaakt dat de volledige Horticulture divisie van het bedrijf wordt overgenomen door de Belgische investeringsgroep Straco. Dit voorjaar wordt de nieuwe bedrijfsnaam en identiteit bekendgemaakt.

Meer info: Greenyard Horticulture, stand J146