Hoe een lokaal netwerk van ondernemers tot iets bijzonders kan leiden. Via hun vaste installateur kreeg aardbeienbedrijf Hereijgers-Verdaesdonck de juiste West-Brabantse bedrijven bij elkaar om een LED-installatie op maat te realiseren. Zo werden ze het eerste Nederlandse aardbeienbedrijf met LED-belichting. De armaturen hangen opvallend dicht boven het gewas.
De aardbeienteelt onder glas groeit voortdurend en daarmee de oogstpieken. Om jaarrond te kunnen leveren en buiten de grote pieken, oriënteerde de familie Hereijgers zich op assimilatiebelichting. “We hebben twee jaar meegelopen met de proef van Delphy in Bleiswijk. Daaruit bleek dat het ras Sonata prima te telen is onder LED’s. We hebben ook wel SON-T overwogen, maar die lampen geven te veel warmte af in een periode dat je die niet wilt hebben. Bovendien zouden trafo en bekabeling aangepast moeten worden, wat extra investeringen zou vergen”, vertelt Michel Hereijgers.
Samen met zijn vader, moeder en twee broers heeft hij een breed opgezet aardbeienbedrijf in Zundert: 10 ha glas, 10 ha stellingenteelt, jaarlijks 5,5 miljoen trayplanten en 5 miljoen stekken voor derden en daarnaast nog 6 ha boomkwekerij.
Betaalbare installatie
Bij de voorkeur voor LED-belichting moesten ze wel twee hobbels overwinnen: er was geen praktijkervaring en de installatie is niet goedkoop. Het eerste punt vonden ze niet zo’n probleem; de resultaten in Bleiswijk en Proefcentrum Hoogstraten waren overtuigend. Het tweede wel: zij oriënteerden zich bij bekende leveranciers, maar schrokken in eerste instantie van de kosten. De investering is vergelijkbaar met een nieuwe kas.
“Samen met onze vaste installateur Stan van Eekelen kwamen we in contact met Vezalux, hier in het dorp. Ze doen in belichting, maar voorheen niet in de tuinbouw. Zij schakelden vervolgens Luminaid uit Roosendaal in, specialist in LED’s, maar ook zonder ervaring in de teelt. Wij vertelden welke specificaties nodig waren – lichtsterkte en lichtkleur – en zij gaven aan dat ze dat konden bouwen. Op deze manier is er een betaalbare installatie speciaal voor ons ontwikkeld”, vertelt hij.
Egale lichtspreiding
Opvallend is dat de armaturen slechts 20 à 25 cm boven de planten hangen. Ze kunnen met de gewasgroei mee omhoog worden gehesen. “Op deze manier besparen we 50% op de stroomkosten in vergelijking met LED-topbelichting. Op plantniveau is de lichtsterkte gemiddeld 170 µmol/m2/s”, zegt Hereijgers.
De korte afstand tussen lampen en planten gaat wel wat ten koste van egale lichtspreiding. “Recht onder de lamp meten we 230 µmol, verder naar buiten minder. Maar het is niet bezwaarlijk. De voorlichter geeft aan dat onze planten het net zo goed doen als bij collega’s met SON-T-topbelichting”, vertelt hij.
Meerdere afdelingen
Het gewas is afgelopen 25 november geplant. Hereijgers beschouwt het eerste seizoen als leerervaring. “We gingen voor de veiligheid en zijn toch wat op concurrentie gestuit in maart. We weten nu dat we iets meer snelheid moeten maken door een wat hogere etmaaltemperatuur. Ook bekijken we de plantdatum nog. We denken nu aan een andere aanpak: eind september planten zodat we onze oogstpiek hebben van half november tot half januari. Vervolgens zijn we van plan half januari het nieuwe ras Sonsation te planten.” Op deze manier komt het gewas begin maart in productie. Op dit moment draaien ze 3,5 teelt per jaar. “We hebben nu 1 ha; wil je echt naar jaarrond, dan moet je groeien naar meerdere belichte afdelingen”, zegt hij.
De plannen zijn afgestemd met Coöperatie Hoogstraten. Die ziet ruimte voor belichte teelt, mits de groei rustig verloopt. Momenteel is het belichte areaal aardbeien van Belgische en Nederlandse producenten voor deze veiling een krappe 10 ha.
Tekst: Tijs Kierkels.
Beeld: Marcel Otterspeer.