Land van Bloei verhuist naar een nieuwe locatie. Het teeltoppervlak wordt kleiner, maar er is meer ruimte voor de dagbesteding van ‘hulpkwekers’. “We moesten op termijn sowieso weg, omdat er nieuwbouw is gepland op de locatie in Pijnacker. In Delfgauw zitten we op een goede zichtlocatie, geschikt voor huisverkoop, en we kunnen er meer activiteiten aanbieden,” zegt eigenaar Jaco de Hoog. De kas werd verbouwd met hulp van crowdfunding-investeerders.

Jaco de Hoog gooide in 2016 het roer om. Hij stopte met de teelt van orchideeën. Hij richtte een kwekerij in rondom de koude teelten van lewisia, hedera en seizoensplanten, met de naam Land van Bloei. Zijn vrouw Marjolein startte Zorgkwekerij Bloei.
“Het voelde niet goed dat we voor de orchideeën zoveel energie in de kas moesten steken, maar ook dat we steeds afhankelijker werden van arbeidsmigranten. Dus ik zocht naar een minder energie- en arbeidsintensieve teelt.” Zonder te weten dat er een energiecrisis zou aankomen en dat de markt van orchideeën onder druk zou komen te staan. Maar belangrijker nog: het werk in deze nieuwe opzet, geeft hem veel meer voldoening.

Uit jasje gegroeid

Op de zorgkwekerij biedt Marjolein dagbestedingen voor mensen met een verstandelijke beperking of met afstand tot de arbeidsmarkt. Ook is er ruimte voor beschut werk. Momenteel komen er zo’n 78 hulpkwekers over de vloer. Ze poten en verzorgen plantjes in de kas en de moestuin, helpen in de winkel en voeren eenvoudige werkzaamheden uit voor andere telers, zoals het vouwen van potcovers en het aanbrengen van stickers, stokjes en etiketten. De Hoog: “We groeiden op de huidige locatie uit ons jasje. Daarnaast wisten we dat we er op termijn weg moesten, omdat er woningbouw is gepland. Toen er in Delfgauw een locatie vrij kwam, een voormalige hortensia-kwekerij, hoefden we daar niet lang over na te denken.”

Aanbouw

Het bedrijf gaat na de verhuizing terug van 14.000 naar 11.500 m². Vooral het teeltoppervlak neemt af. Wel is er meer ruimte voor andere activiteiten. Zo komt er een grotere winkel en kantine en is er meer ruimte voor huisverkoop en het werk voor derden.
“We gaan verder met de teelt van lewisia, hedera en seizoensplanten. Met eucalayptus, cypres en jasmijn stoppen we; daar hebben we de ruimte niet meer voor. De eerste lewisia staat al in de nieuwe kas en gaan we vanaf week 10 uitleveren. Van week 15 tot 25 komen er ook tuinplanten van de nieuwe locatie. De winkel gaat ook al snel open. De zorgactiviteiten verhuizen pas na april, als de aanbouw voor de dagbesteding klaar is.”

Via crowdfunding 700.000 euro opgehaald

Op de nieuwe locatie, aan de Komkommerweg in Delfgauw, is een nieuwe lavavloer aangelegd, het een en ander verbouwd en aangebouwd en groot onderhoud uitgevoerd. Voor die investering heeft de ondernemer een crowdfunding-actie opgezet. “Qua techniek hebben we weinig hoeven doen. We werken heel basic, zonder verwarming of belichting. Maar vooral voor het bieden van ‘beschutte werkplekken’ en een geïsoleerde werkomgeving met de juiste klimaatomstandigheden, hebben we flink moeten investeren. Gelukkig hebben we ons doel bereikt; bedrijven en particulieren hebben ons ruim 700.000 euro geleend.”

Eigen bier: Autist

Naast de hoofdteelten, produceert Land van Bloei ook kleinschalig thee en hop. “In de winkel gaan we straks onze eigen thee verkopen en van de hop laten we een biertje maken, die we ‘Autist’ noemen. Twee van onze hulpkwekers boden daar laatst op tv een paar flesjes van aan tijdens de uitzending ‘Een buitengewoon gesprek’, waar mensen met autisme Youp van ‘t Hek interviewden. Dat was een fantastische ervaring voor die jongens.”
Binnenkort starten de hulpkwekers met het poten van tuinplanten in de nieuwe kas. “Het gaat hier misschien allemaal wat langzamer dan op een ‘normaal’ bedrijf, maar we verkopen jaarlijks toch zo’n 300.000 planten aan de veiling en de retail. In dat opzicht zijn we een normaal commercieel bedrijf, maar met een sociale insteek.”

Tekst: Astrid Zoumpoulis