De GroW tomatenoogstrobot van Ridder en MetoMotion heeft gisteren de Robot Challenge op tuinbouwbeurs GreenTech in Amsterdam gewonnen. De wedstrijd werd voor het eerst georganiseerd. De jury concludeert dat we op de drempel van het robottijdperk staan aangezien vier van de zeven deelnemers hun producten al aan teeltbedrijven verkopen of dat zeer binnenkort doen.

De oogstrobot heeft twee geavanceerde kniparmen. Aan de hand van de door de teler gewenste kleur knippen ze trossen en leggen die op een bandje. Dat loopt naar een trolley met fust. Zowel de robot als de trolley rijden door de paden. Als een pad klaar is, zorgt een operator voor de verplaatsing naar het volgende pad. Eén operator kan vijf robots aan. Op dit moment kan de robot 80% oogsten. Er draaien prototypes bij Duijvestijn Tomaten en Redstar.

Snelle ontwikkelingen

GreenTech heeft de Robot Challenge georganiseerd om de aandacht te vestigen op de snelle ontwikkelingen. Zowel gevestigde bedrijven als start-ups zijn actief op dit gebied. De laatste komen soms in opmerkelijk korte tijd met innovaties. Dat komt omdat ze snel en slim voortbouwen op bestaande kennis; dat geeft ook aan dat het algemene kennisniveau nu doorbraken mogelijk maakt.
Erik Pekkeriet, progamma-manager agro food robotics bij Wageningen University & Research gaf namens de jury aan dat de ontwikkelingen nog sneller zouden gaan als een aantal van de Challenge-deelnemers de handen ineen zouden slaan. Ieder voor zich horen ze bij de top op hun specifieke terrein, zoals visiontechnieken, deep learning, data-analyse of operationele uitvoering. Het andere jurylid was Tijs Kierkels, lid van de hoofdredactie van Onder Glas.

Impact

De jury heeft de inzendingen beoordeeld op presentatie, excellentie (ten opzichte van de state-of-the-art), succesvolle marktintroductie en impact voor de sector. Alleen op het eerste punt klonk wat kritiek van de jury. Zonder een goede demonstratie of videofilm raakt niet alleen de jury maar ook het beurspubliek onvoldoende op de hoogte van het belang van de innovatie. Op dit punt zijn nog duidelijk verbeteringen mogelijk. Maar voor de rest was de jury vol lof over de innovativiteit, creativiteit en het enthousiasme van de deelnemers. De top-drie lag dicht bij elkaar.
Punten die de jury verder opvielen: de bedrijven hebben het idee verlaten dat de robot 100% van de taken (bijvoorbeeld plukken, oogsten, bladsnijden, monitoren) moet kunnen uitvoeren. Dat vergemakkelijkt de introductie van robots. Verder hebben de apparaten die nu al in de praktijk lopen of beproefd worden, nog duidelijk doorontwikkeling nodig. Voor de ingewijden: ze zitten nog niet op eindniveau van ontwikkeling, TRL9, maar op TRL 7 à 8.

Andere awards

Eerder in de week won de aardbeienplukrobot Berry van start-up Organifarms de Concept Award van de GreenTech. De Innovation Award ging naar het Micromus-systeem van Biobest. Dat is gebaseerd op de bruine gaasvlieg. Die pakt alle veelvoorkomende bladluissoorten aan. Bladluis is een fiks probleem en een nieuwe natuurlijke vijand was zeer welkom. Hij eet dagelijks veel exemplaren en leeft veel langer dan andere bestrijders.

Tekst: Tijs Kierkels, beeld: Fotostudio G.J. Vlekke