Afgelopen maanden heeft het chrysantenteam van Horticoop de TripsSweeper getest bij Arcadia in Kwintsheul. Teeltmanager André van Paassen van het chrysantenbedrijf was meteen bereid om aan de testen mee te werken. “Trips is immers het grootste probleem in de chrysantenteelt. Elk puzzelstukje dat een bijdrage levert aan het bestrijden daarvan wordt door ons enthousiast ontvangen.” Half oktober kon de sector kennis maken met de noviteit.

Een passende en effectieve oplossing om volwassen trips uit de chrysantenteelt weg te vangen bestond niet, zo was ook de ervaring van Van Paassen. “De proeven die wij samen met Horticoop hebben gedaan, laten echter positieve resultaten zien. Ik zie deze aanpak dan ook als een geweldige aanvulling op de bestaande manier van bestrijding van de trips”, aldus de teeltmanager. “In de kas hangen altijd vangplaten. Bij een gemiddelde telling vinden we zeven trips per vangplaats. Dan hebben we het over een vangplaat per twee vakken, geteld na een vangperiode van één week. In deze testen vingen we in één dag tijd ruim 2.000 volwassen trips uit het gewas.”
De TripsSweeper is een aluminium frame met daaraan verzwaarde slangetjes. Tussen de rijen met slangetjes zijn Horiver vangplaten bevestigd. De slangetjes gaan door het gewas en ‘schudden’ de trips als het ware wakker. Ze schrikken, vliegen op tegen de Horiverplaten en komen daar niet meer van los komen. Het frame kan eenvoudig worden bevestigd aan de spuitarm.