Bij circulair ondernemen moet ik terugdenken aan een bezoek dat ik enkele jaren geleden bracht aan het voormalig zwemparadijs Tropicana in Rotterdam. Dit recreatieoord aan de Maasboulevard ging in 2015 failliet en is inmiddels omgedoopt tot Blue City. Op dat moment was de circulaire economie nog theorie, maar daar kijken we inmiddels anders tegenaan.

Allerlei duurzame ondernemers, startups en kleine initiatieven verzamelen zich in Blue City om bezig te zijn met ‘kringlopen’, zoals het maken van zero waste producten tot hergebruik van koffieresten uit de horeca. De schaal waarop dit gebeurt, daar kun je als ondernemer je wenkbrauwen bij optrekken. Zelf vinden ze dat de gelanceerde ideeën moeten leiden van ‘schattig tot schaal’. Onze indruk bleef vooral hangen bij ‘schattig’. Duidelijk wordt hierbij blootgelegd dat circulair ondernemen alleen maar kan als het ook geld oplevert. Anders kom je niet tot een volwassen schaal en heeft het ook geen impact op het milieu en op een prettiger leefklimaat voor 10 miljard mensen op deze wereld. Een simpel voorbeeld is dat wij onze meststoffen recirculeren. Al meer dan twintig jaar. Het kost je zelfs geld als je het niet doet, dus circulair kan en moet zichzelf terugverdienen.

De markt is momenteel ook een goede meststof voor de circulaire economie. Als de producten een eerlijke prijs opbrengen dan kan de circulaire economie sneller plaatsvinden. Investeringen verdienen zich terug en ondernemers zullen dit benutten om de juiste beslissingen te nemen op gebied van energie, afvalscheiding en recirculatie. Te vaak merken we nog dat die eerlijke prijs voor ons product – dat voldoet aan alle strenge eisen (ProductProof, GRASP, Chain of Custody et cetera) – makkelijk wordt omzeild door klanten die ineens zelf minder strikt de eisen naleven en ergens anders voor een ‘minder circulair product’ een lagere prijs betalen.

Circulair kan dus alleen als alle schakels in de keten meedoen. Circulair ondernemen is ondernemen terwijl je je portemonnee in de gaten houdt. En als we daar slim mee omgaan kunnen we met elkaar een nieuw normaal creëren voor een wereld waarin ook ons nageslacht over honderd jaar nog lekker een duik in het zwembad kan nemen.

Ronald van Veen, gerberateler in De Lier