Het is begin 2020. Even doorbijten! Er zitten wat losse contactjes tussen de bedenkers en de doeners. De doeners, de uitvoeringsorganisaties, bakten er weinig van. Tijd dus voor een parlementair onderzoek naar de oorzaken van de problemen.

Op 5 maart 2020 werd de TCU ingesteld (Tijdelijke Commissie Uitvoeringsorganisaties van de Tweede Kamer). Klein jaartje later, 25 februari 2021, kwam deze TCU met een rapport vol conclusies. Deze conclusies werden op 24 maart 2022 door de kamer behandeld. Twee jaar op gewacht dus. In deze twee jaar hadden alle leden van deze TCU de Kamer reeds verlaten. Ondertussen zijn we weer een jaartje verder.
Op 18 januari jl. werd de eerste ‘Staat van de Uitvoering’ door de Belastingdienst, DUO, CBR en UWV aan de Tweede Kamer aangeboden. De algemeen directeur van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vat samen waarom het gaat “Complexe wetgeving zorgt ervoor dat burgers en ondernemers vastlopen in het systeem”. Een waarheid als een koe.

“Wat moet ik hier nu weer mee?” hoor ik u denken. Helemaal niets. Je kunt er niets mee, hebt er niets aan en ook mijn inspanningen dit op een rijtje te zetten lossen niets op. Het verklaart wel iets. Het verklaart waarom in dit land alles helemaal vastloopt en we hard op weg zijn naar een theoretische utopie waar in de praktijk helaas niets meer zal werken.

Het zijn niet alleen deze organisaties. Dit zijn er maar vier, deze vier in het oog springende clubs staan symbool voor de meer dan tweehonderd uitvoeringsorganisaties die landelijk werken. Zij gaan over de meer dan 10.000 wettelijke regelingen die ons land nu rijk is. Deze 10 duizend kwamen naast de 2.500 echte wetten die er ook nog zijn.

De problematiek wordt ergens opgemerkt, dat is alvast iets, maar is daarmee niet opgelost. Verre van dat. De politiek leeft bij het ‘bedenken’. Iets op de agenda zetten, iets aanpakken en vernieuwen, maakt niet uit wat. Dat wat werkt geduldig bijslijpen en vervolmaken is niet erg sexy. Veel liever dan te bestuderen waarom iets werkt en hoe het nog beter kan, bedenken we iets nieuws en gooien dat daarna weer over de schutting.  Economie en infrastructuur verstoppen door deze steeds gedetailleerdere theoretische oplossingen. Het land loopt vast.

Dit is mede de consequentie van de tomeloze verjonging in de politiek. Veel te veel ervaren en goed ingevoerde ter zake kundige politici zijn de afgelopen jaren door de partijen ingeruild tegen energieke enthousiaste jongelingen zonder enige praktische ervaring wiens frisse kop nog gemakkelijk is te sturen door hun voorman. Vaak gerekruteerd uit de poel van tassendragers zijn zij ongekend loyaal en onkundig. “Geef me een taak en ik ga er voor!”
Deze ontwikkeling is dodelijk. Laat de ‘denker’ zijn bedenksel zelf maar uitvoeren en geef mensen die zich elders bewezen hebben 20/30 jaar een plek in je fractie. Juist al zijn zij minder meegaand en hebben ze een lastige eigen mening wordt alles en iedereen daar beter van. Mocht je niet direct begrijpen wat ik bedoel bekijk dan eens het 2 uur durende college dat Pieter Omtzigt zijn collega Kamerleden gaf inzake de pensioenwet. Minder dan 10% begreep de materie, die andere 90% is helaas wel de democratische meerderheid.

Het gemak waarmee nu elke ambitieuze prater zich traint in het debatteren en zich zonder kennis naar de macht kletst, leidt niet tot goede en uitvoerbare beslissingen. De kletser verkoopt een half afgebakken idee aan de andere kwetteraars en gooit het daarna over de schutting, het land in. Daar mag een ander het gaan doen, die ander weet dat het niet gaat werken, dat de bedenker over een jaar, maar in elk geval binnen 4 jaar weer weg is en gooit het idee ergens in een la.

Dat noemt men dan met enige overdrijving democratie ‘het best mogelijke systeem’ zonder zich te bekommeren om de praktische uitvoerbaarheid. Ze moeten tenslotte snel punten scoren met het slim- of soms ook dom na wauwelen van de problematiek in de talkshow van gisteren.

Gelukkig krijgt u weer snel een kans om uw stem te laten horen, stem nu eens niet op nummer 1, maar gebruik uw stem om de doeners voor uw partij te behouden.

Hans de Vries (was vroeger potplantenteler)
Hans@FrogsFarms.com