In de Westlandse wateren is het deze dagen een drukte van jewelste, want de veertig boten die komend weekend meevaren met het Varend Corso krijgen hun jaarlijkse fleurige aankleding. De twintigste editie van dit evenement heeft ‘Be Happy’ als thema gekregen. Ondanks eerdere voornemens om dit jaar een uitstapje naar Den Haag te maken varen de boten hun vertrouwde route.

Via Instagram laat meesterbindster Hanneke Frankema uit Sneek, bekend als jurylid van televisieprogramma ‘Hollands beste Bloemstylist’, weten dat zij de boot van het dorp Schipluiden mag aankleden. Voor deze klus maakte ze droomvangers van ringen en kleurige wol. De boot met de naam ‘Dreamcatcher’ zal er kleurrijk uit zien en is versierd met 6.500 bloemen.

Schlager

Zanger Denny Christian meldt via social media dat hij er helemaal zin in heeft om drie dagen door het Westland te varen; een streek waar hij nog nooit eerder is geweest. Hij zal zijn speciaal voor het corso geschreven reggaeschlager ‘Bloemen geven kleur aan je leven’ ten gehore brengen.
Ook de deelnemers aan het kindercorso zijn druk in de weer. Op de Facebookpagina van het Varend Corso zijn al foto’s te zien van een boot vol panda’s. Danseressen Sandra en Lisanne, die op de boot van de Gemeente Westland zullen staan, vloggen over de opbouw van ‘hun’ boot, maar laten nog niets los over de aankleding ervan.

Jonger publiek gewenst

“Is het geen tijd voor verjonging?”, vroeg een verslaggever van de WOS (Westlandse Omroep) aan Christine Strijbis, die voor het eerst de PR van dit jaarlijkse evenement doet. Die vraag ontkent noch bevestigt zij. “We willen natuurlijk graag veel meer jongeren naar het corso trekken door extra publiciteit te geven aan het evenement. Als ze er eenmaal zijn, zullen ze het zeker naar hun zin hebben, want de muziek is hip en luid genoeg.” Veel ouderen zijn bekend met het corso, maar wat nieuw bloed is volgens haar zeker welkom.
Over de route was dit jaar wat discussie. Aanvankelijk wilde de organisatie dit jaar Den Haag aandoen. Uiteindelijk lukte het niet om dit plan uit te voeren, omdat de veiligheid van de bezoekers niet overal kon worden gegarandeerd. In het Westland stuitte de organisatie op protest, omdat de traditionele Westlanddag, de zaterdag, daardoor zou verschuiven naar zondag. Bovendien zouden de routeplaatsen Maasland en Maassluis komen te vervallen.

Granaten

Een maand geleden ontstond nog enige commotie, omdat er twee granaten zijn gevonden bij werkzaamheden aan de Galgebrug in Naaldwijk. Na uitvoerige inspectie is de vaart weer vrijgegeven en hoeft het corso geen alternatieve route te kiezen. Het Varend Corso vindt plaats van 4 tot en met 6 augustus.

Tekst: Pieternel van Velden.

Gerelateerd