Sinds we weer een gascontract hebben, ben ik dagelijks te vinden op de handelssite van onze leverancier. Afgelopen jaren hadden we er geen omkijken naar, want gasloos. Nu dit geen rendabele optie meer bleek proberen we er het beste van te maken.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik op de middelbare school zo snel mogelijk wiskunde B, natuurkunde en biologie heb laten vallen. Misschien een beetje raar voor een telerszoon, maar mijn interesse en kunde was veel meer gericht op handel en economie. Dus mijn verbale kwaliteiten. Het handelen op de gas- en elektramarkt doet echter een beroep op mijn performale kwaliteiten, ofwel mijn ruimtelijk inzicht.

Naast de volatiliteit kijk ik nu naar de wind, zon, weersverwachting, de temperatuurverschillen met ‘normaal’, de noodstroomvermogen opbrengsten, afregelvermogen, minimale lichtsom voor de planten, hoeveelheid belichting die nodig is. Daar komen voor ons nog de biomassakostprijzen en SDE-opbrengsten bij en dat alles in relatie tot de sparkspreaddeal.

Uiteindelijk is het natuurlijk een kunstje. Maar zolang we dat nog niet onder de knie hebben, zijn we ontzettend blij met alle hulp die we krijgen van collegatelers, maar ook zeker van Jaap Vreugdenhil van AAB. In mijn beleving de meeste geduldige man die ik ken. Soms legt hij mij meerdere keren per week weer uit hoe het werkt, welke berekeningen ik moet maken om onze keuzes daarop te baseren. De data die we daarvoor gebruiken wordt ontsloten bij DNO Energie en zonder deze data kunnen we onze keuzes nooit zo scherp maken als dat we nu doen.

Als ik met mijn handelsbril dan naar onze sector kijk, dan maakt dat toch wel erg trots dat we alle uitdagingen die we tegenkomen aanpakken en weer proberen om te draaien tot een succes. Naast weerbaar telen, hebben we ook een weerbare sector. Helaas zijn de verschillen tussen de bedrijven het afgelopen jaar door de energiecrisis vergroot, maar ik zeg altijd dat gemak ook gemakzucht faciliteert. Het hoeft niet altijd verkeerd uit te pakken om vanuit achterstand terug te komen.

Dieter Baas, perkplantenteler in Ens