Wageningen University & Research en HortiKey werken aan een verbeterde versie van de Plantalyzer. Zo krijgt de autonoom rijdende scanrobot drie keer zoveel camera’s, waardoor het tomatengewas beter in beeld gebracht kan worden. Hiermee is de groei van het gewas nauwkeuriger te volgen en zijn betere oogstprognoses te maken. In de toekomst kan de robot mogelijk ook ziektes herkennen.

Sinds de lancering in 2018 werkten WUR en HortiKey (onderdeel van Berg Hortimotive) aan een nieuwe versie van de robot. Een van de verbeteringen is het aantal camera’s. De vorige versie telde er twee. De nieuwe versie heeft er zes: drie sets van twee. Met die 3D-camera’s is het tomatengewas nóg beter in beeld te brengen en over een groter bereik: tot 1,5 meter.

Oogstpersoneel aansturen

De robot scant het aantal tomaten, de grootte en de rijpheid ervan. De software vergelijkt de kleur van de tomaten met een zogenaamde oogstkaart, maar die bleken in de oude versie fouten te bevatten. Daarom heeft WUR de oogstkaarten verbeterd, zodat de rijpheid van de vruchten nauwkeuriger is vast te stellen. Met behulp van deze data kan een teler een oogstprognose maken of het oogstpersoneel aansturen.

Ziektes herkennen

In de toekomst kan de teler ook zien of er sprake is van een vlekkenziekte: de camera maakt namelijk ook vlekken op bladeren en vruchten zichtbaar. Naar verwachting kan de robot straks zelf herkennen om welke ziektes het gaat.

Tekst: Mario Bentvelsen, beeld: HortiKey/Michel Heerkens