Vorig jaar liet peperteler Leo Uijtdewilligen uit Nispen 242 zonnepanelen plaatsen op zijn bedrijfshal. Ruim voldoende om de bedrijfs- en privébehoefte te dekken. Hij zet zijn WKK nu nog efficiënter in voor teruglevering aan het net. “Het zijn hoogproductieve panelen. Omdat er geen aanvullende investeringen nodig waren én vanwege de SDE+ subsidie, kan ik nu heel rendabel vergroenen”, vertelt de Brabantse ondernemer.

Vanwege de ruimte in zijn contract voor teruglevering en de behoefte om het bedrijf te verduurzamen, liet de groenteteler in 2019 een haalbaarheidsstudie uitvoeren voor zonnepanelen op de bedrijfshal. Met een dakoppervlakte van zo’n 500 m² biedt deze plaats aan een bescheiden installatie. Enkele weken later zat hij aan tafel met Maarten de Rooij van Pon Power uit Papendrecht, distributeur voor CAT Solar in Nederland. Onderwerp van gesprek was een nieuw type paneel met een piekvermogen van 400 W.p Dat is hoog voor een paneel van minder dan 2 m².

Hoog rendement, lange levensduur

“De CAT PVC 400 S is een echt hightech paneel, dat slim is ontworpen”, licht de productmanager toe. “Door de speciale cellenstructuur heeft het weinig last van schaduwwerking en vervuiling. Het paneel is bovendien erg robuust en duurzaam, waardoor het rendementsverlies in de tijd minimaal is.”
De garantietermijn voor het product bedraagt 25 jaar, tien tot vijftien jaar langer dan gebruikelijk is. “Wanneer je de energieopbrengst, betrouwbaarheid en levensduur afzet tegen de aanschafkosten, is het economische rendement bovengemiddeld”, vat De Rooij samen.

Rendabel vergroenen

Voor teler Uijtdewilligen gaven diverse factoren de doorslag. Naast het hoge rendement op langere termijn kon hij met deze hightech panelen profiteren van een SDE+ subsidie, die de verwachte terugverdientijd terugbracht tot zeven à acht jaar. Bovendien kon hij met een opgewekt piekvermogen van bijna 97 kW voor 242 panelen (484 m²) ruimschoots in de eigen behoefte voorzien.
Ruim tien maanden na de ingebruikname zegt de ondernemer dat zijn installatie de verwachtingen tot nu toe ruimschoots heeft waargemaakt. Dankzij de zonnige zomer is er zelfs meer elektriciteit opgewekt dan begroot. “Wij telen 3 ha rode, groene en gele Spaanse pepers en gebruiken geen groeilicht. Qua groene stroom zijn we nu heel ruim voorzien.”

WKK-stroom volledig naar het net

Zonne-energie krijgt op het bedrijf altijd voorrang. Dit betekent dat de stroom die de WKK overdag produceert, volledig kan worden teruggeleverd aan het net. “Onze aansluiting was daar groot genoeg voor, dus op dat vlak hoefden we geen extra kosten te maken”, aldus Uijtdewilligen. “Met deze installatie kunnen we ons bedrijf rendabel vergroenen en daar voelen wij ons erg prettig bij.”

Tekst: Jan van Staalduinen