De verticale teelt is bezig aan een sterke opmars en dat is terug te zien op de GreenTech, die dit jaar van 12 tot en met 14 juli plaatsvond in de RAI Amsterdam. In samenwerking met de Assocation for Vertical Farming organiseerde GreenTech Amsterdam voor de tweede keer op rij het GreenTech Amsterdam Vertical Farming Pavilion.

De Assocation for Vertical Farming (AVF) was als medeorganisator van het Vertical Farming Pavilion zelf ook prominent aanwezig op het themapaviljoen. De AVF organiseerde daarnaast diverse ronde-tafellezingen met verschillende experts binnen verticaal telen in het AVF-café.

Telen zonder telers

De ronde-tafellezingen gingen over de standaardisatie en het gebruik van data in de verticale teelt, innovatie binnen verticale teeltsystemen, teelt van gewassen voor medicinale doeleinden en artificial intelligence (AI, oftewel kunstmatige intelligentie) binnen de verticale teelt. Volgens Ramin Ebrahimnejad, manager pers & media bij AVF, is vooral het laatste fenomeen, kunstmatige intelligentie, in opkomst binnen de verticale teelt. “Lerende machines gaan een steeds grotere rol spelen bij verticale teeltmethoden”, zegt Ebrahimnejad. “De combinatie van learning machines en kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat het niet lang meer zal duren totdat de verticale teelt geheel zonder teler kan plaatsvinden.”

‘Technologie is leidend’

Consulting engineer Damion Schwarzkachel van Certhon sluit zich aan bij de uitspraken van Ebrahimnejad. “De komende vijf jaar gaan we met het verticaal telen toe naar gecontroleerde groeicondities, waarbij er geen mensen meer aan te pas komen”, aldus Schwarzkachel. Certhon was een van de circa twintig bedrijven die met een stand op het Vertical Farming Pavilion aanwezig was. “Automatisering en schaalvergroting gaan de aankomende jaren een steeds grotere rol spelen binnen de verticale teelt”, voorspelt de consulting engineer van Certhon. “De technologie is hierbij leidend voor de ontwikkeling.”

Hoogwaardigere gewassen

Een andere ontwikkeling binnen het verticaal telen is volgens Ebrahimnejad een grotere diversiteit van de gekweekte gewassen. “Er is een beweging gaande om meer divers te telen met verticale teelttechnieken. De teelt van cannabis wordt steeds interessanter, maar ook andere hoogwaardigere gewassen worden vaker gekweekt binnen de verticale teelt.” Deze trend is ook zichtbaar bij de proeven in het Certhon Innovation Center, waar momenteel frambozen en aardbeien groeien. “Of de verticale teelt van de frambozen en aardbeien winstgevend kan zijn moet nog blijken”, aldus Schwarzkachel. “Zodra de resultaten binnen zijn, kunnen we daar meer over zeggen.”

Tekst: Leo Hoekstra. Foto’s: Mario Bentvelsen.

Gerelateerd