De vier finalisten van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2022 zijn bekend gemaakt: Tulpenteler Niels Kreuk in Andijk, potplantenteler OVATA in Bleiswijk, Wijnen Square Crops in Grubbenvorst en chrysanten telersvereniging Zentoo in Honselersdijk. Bestuursvoorzitter Michiel F. van Ginkel bracht donderdag een felicitatiebezoek aan deze topondernemers die kans maken op de meest prestigieuze ondernemersprijs van de Nederlandse tuinbouwsector.

Op 21 april 2022 wordt de winnaar op de Floriade in Almere bekend gemaakt. Naast de ondernemersprijs zijn er dit jaar vier kandidaten voor de nieuwe themaprijs Robotisering en datagedreven tuinbouw genomineerd.

Niels Kreuk in Andijk

Deze tulpenteler is de laatste jaren op een succesvolle manier getransformeerd tot een duurzaam en innovatief teeltbedrijf. Met hun vaste en tijdelijke medewerkers maken ze elke winter vele klanten blij met mooie tulpen. Het bedrijf is ingericht om gemengde tulpenboeketten te maken, die ze bij voorkeur exportklaar aan klanten leveren. Kreuk was de eerste in de tulpenteelt die de principes van Het Nieuwe Telen heeft toegepast in een kas met drie teeltlagen met LED-belichting.

OVATA in Bleiswijk

De tweede genomineerde is voorgedragen door MPS Groep. OVATA in Bleiswijk is een modern en geautomatiseerd glastuinbouwbedrijf, gespecialiseerd in het produceren van succulenten. Onder 10 ha glas telen ze hun SuPure succulenten met passie. Ambitieus, innovatief en duurzaam zijn  termen die bij dit familiebedrijf passen. De potplantenteler heeft een duidelijke visie op de teelt van nicheproducten, waarbij 75% uit eigen veredeling komt. Excellentie in processen, maar ook grote sociale betrokkenheid.

Wijnen Square Crops in Grubbenvorst

De Rabobank heeft teeltbedrijf Wijnen Square Crops voorgedragen voor de ondernemersprijs. Het glasgroentebedrijf telt twee locaties. Op de hoofdlocatie in Grubbenvorst in glastuinbouwgebied Californië wordt op 32 ha paprika geteeld. In Egchel telen ze 8,5 ha komkommers, 8 ha minikomkommers en 1,5 ha puntpaprika. Door de omvang, maar ook doordat beide teeltlocaties zijn uitgerust met de meest moderne technieken, zijn ze in staat professioneel, efficiënt en duurzaam te produceren.

Zentoo in Honselersdijk

Deze chrysanten telersvereniging is een duurzaam bedrijf dat de chrysantenteelt de laatste 10 jaar een boost heeft gegeven met uitgekiende marketing. Ook in de teelt paste deze vereniging innovaties toe op het gebied van LED-belichting, biologische gewasbescherming en data gedreven teelt. Het is een groep van vijftien gepassioneerde telers. Die iedere dag met volle energie bezig zijn om de beste bloemen te telen. Iedere teler heeft zijn eigen ‘tuin’, maar delen met elkaar kennis en hun verkoop onder één merknaam: Zentoo.

Vier kandidaten nieuwe themaprijs

De vier genomineerden voor de themaprijs Robotisering en datagedreven tuinbouw zijn:
– Blue Radix uit Rotterdam. Het bedrijf ontwikkelt Artificial Intelligence-oplossingen voor het volledig automatiseren van dagelijkse werkzaamheden en processen in kassen. Ze hebben een sterke focus op internationale glastuinbouw.
– Gearbox Innovations in Maasdijk. Zij bedenken, ontwerpen en maken slimme producten op het gebied van robotics en automation, zelflerende software en vision-oplossingen.
– Pats Indoor Drone Solutions in Delft. Met drones verjagen ze insecten in kassen. Hierdoor verminderen gewasverliezen, helpen ze om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te beperken en een arbeidsintensief proces te automatiseren.
– Royal Brinkman uit ‘s-Gravenzande met de Plantalyzer. Het apparaat is in staat om op grotere oppervlaktes de tomaten te tellen in rijpheid en hoeveelheid en kan automatisch de tomatenoogst voorspellen.