Alcomij, Bosman Van Zaal, Certhon, Enthoven Elektrotechniek en Snelder zijn sinds 1 december HortiQ-gecertificeerd. Het kwaliteitskeurmerk geeft zakenpartners in binnen- en buitenland de zekerheid dat deze technische toeleveranciers topkwaliteit leveren.

De certificaten werden uitgereikt door Loek Hermans, voorzitter van Greenport Holland. Tijdens de feestelijke bijeenkomst ging hij dieper in op de toegevoegde waarde van HortiQ-certificering in een tuinbouwsector die in hoog tempo zijn grenzen verlegt. ‘Kwekers, investeerders, financiers en verzekeraars zoeken naar zoveel mogelijk zekerheid. Bij investeringen in bijvoorbeeld kassen, klimaat, automatisering en intern transport zoek je houvast, zeker als je zakenpartner misschien wel aan de andere kant van de wereld zit. De HortiQ-certificering biedt dat houvast.’

Certificeringseisen

De HortiQ-certificaten worden uitgereikt aan bedrijven die getoetst zijn op hun interne processen, organisatie en kwaliteit van het product. Het zijn zware eisen. De kwaliteitsnormen zijn vastgesteld op basis van de NEN-normering en de vastgelegde normen in de drie kwaliteitshandboeken Kasconstructie, Water & Meststoffen en Verwarming & CO2. Deze handboeken zijn vastgesteld door de Stichting Kwaliteit voor Installaties Nederland (KviNL). De toetsing wordt uitgevoerd door KIWA/Gastec als onafhankelijke certificerende instelling. De certificering blijft drie jaar geldig, waarbij jaarlijks tussentoetsen plaatsvinden. De handboeken zijn in 2015 aangepast aan de nieuwste stand van de techniek en zijn ten behoeve van de internationale markt nu ook in het Engels beschikbaar.

Tot nu toe zijn de volgende bedrijven HortiQ-gecertificeerd: Alcomij, Bosman Van Zaal, Certhon, Dalsem Tuinbouwprojecten, Enthoven Elektrotechniek, Gakon Horticultural Projects, Hoogendoorn, J.M. van der Hoeven, KUBO Tuinbouwprojecten, PB Techniek, Snelder, Van der Hoeven greenhousebuilders, Van Dijk Heating en Zantingh.

Bron: HortiQ. Foto: Fotostudio G.J. Vlekke.

Gerelateerd