Dat bedrijven flexibel zijn en handige oplossingen bedenken in deze coronatijd werd eerder dit jaar al duidelijk. De vrij plotseling opgelegde lockdown vraagt wederom om aanpassingsvermogen. Bloemiste Laura Leenen zet deze weken de bloemetjes buiten.

De persconferentie van premier Mark Rutte van afgelopen maandag heeft grote gevolgen voor de Nederlandse bloemenwinkels, zo vlak voor de feestdagen. Op het moment dat Laura Leenen van bloemenwinkel Passie in Warmond de maatregelen vernam, besloot zij het roer om te gooien. Voor de winkelpui plaatste ze een partytent en tafels en maakte zo een afhaalpunt voor bloemen en planten. Maandagavond werkte ze samen met haar familie tot laat door om de winkel aan te passen.

Niet klagen

Anderhalve dag later – het weer werkt gelukkig mee – lopen haar klanten af en aan voor een boeket, kerststukken en bestellingen. “Het loopt goed”, vertelt ze, “maar anders dan anders.” De omzet die zij normaal gesproken deze dagen maakt is duidelijk lager. Toch klaagt ze niet, want de vaste kosten kan zij betalen.
Of mensen nu meer online bestellen weet ze nog niet. Leenen, die aangesloten is bij Fleurop, ziet veel bestellingen binnenkomen. Maar of die in aantal verder zullen stijgen moet de komende dagen blijken. Iedereen moet nog wennen aan de nieuwe situatie.

Vaste klantenkring

Het jonge bedrijf Passie heeft in de afgelopen zes jaar een vaste klantenkring van particulieren en bedrijven opgebouwd in het watersportdorp en daarbuiten. Mensen die wekelijks een aankoop doen laten zich nu ook zien om hun steun te betuigen. “Ik krijg veel sympathie van mijn vaste klanten”, laat ze weten. Voor eventuele extra bestellingen en daarmee samenhangende bezorging heeft ze al hulptroepen klaar staan.

Tekst en beeld: Pieternel van Velden