Op enkele cymbidiumbedrijven worden inmiddels de eerste takken weer geoogst. In de afdelingen die met name in oktober moeten bloeien, is de strekking van de takken nu goed op gang gekomen en staan al veel takken aangebonden. Ook in diverse kerstafdelingen zien we de eerste takken nu strekken.

Met name tijdens de tak-strekkingsfase, maar ook daarna is cymbidium erg gevoelig voor (te) hoge temperatuur. Kastemperaturen die langere tijd boven 26-27ºC komen, kunnen bij diverse cultivars al tot flinke schade leiden. Hierbij kan knoprui en takverdroging optreden, maar tevens is aangetoond dat te hoge kastemperaturen rode bloemen en ‘zwarte neuzen’ veroorzaken. Pas zeven tot tien weken na een periode met te hoge kastemperaturen zien we dat het stuifmeel van de bloemen is verdroogd en beschimmeld (zwarte neuzen), waardoor de lip van de bloem rood verkleurt en de bloem verwelkt.

Dikke krijtlaag een absoluut vereiste

Hoewel de zomer tot nu toe relatief koel verloopt, kan bij zonnig weer de kastemperatuur alsnog snel te veel oplopen. Een dikke krijtlaag, in alle afdelingen waarin bloemen staan of takken strekken, is dan ook een absoluut vereiste.
Op diverse bedrijven zien we dat het krijt al flink begint te slijten. Is dit ook bij uw bedrijf het geval, neem dan geen risico en laat op korte termijn een extra laag aanbrengen. Vaak wordt gedacht dat je met luchtbevochtiging, ook bij een dunne krijtlaag, nog wel voldoende kunt koelen, om de kastemperatuur in de hand te houden. In de nazomer veranderen de buitenomstandigheden echter, wordt het steeds vochtiger en neemt de RV in de kas toe. Het water uit de luchtbevochtiging verdampt daardoor minder snel, waardoor het koelend effect van luchtbevochtiging flink terugloopt. Ook met eerder schermen lukt het dan niet om de kastemperatuur voldoende in de hand te houden. Een dikke krijtlaag is dus echt een must!

Schade door te hoge kastemperaturen

Hoewel extra krijten ook extra kosten met zich meebrengt, wegen deze ruimschoots op tegen het risico op schade door te hoge kastemperaturen. Pas vanaf ongeveer half september kun je het kasdek weer (laten) reinigen, als er geen heet weer meer wordt voorspeld.

Tekst: Gert Benders, Tuinbouwadviesbureau Van der Ende