De business unit Glastuinbouw doet al jaren onderzoek naar de smaak van groenten en fruit. Diverse panels worden ingeschakeld om de ‘liking’ te scoren of de aanwezigheid van verschillende smaakattributen te bepalen.

Maar ook instrumentele metingen geven informatie over de smaak van onder andere tomaat, paprika, snijboon of aardbei. Naast deze oer-Hollandse producten worden ook diverse exotische producten onder de loep genomen. Zo heeft het consumentenpanel dit najaar avocado, mango en galiameloen geproefd. Daarbij zijn duidelijke verschillen in voorkeur gevonden. Er blijkt bij mango een duidelijke voorkeur voor een bepaald ras te zijn en in het geval van avocado en meloen heeft de leverancier een grote invloed op de smaak.

Smaakonderzoek kan een waardevolle bijdrage leveren aan alle partijen in de groente- en fruitketen om te begrijpen welke producten consumenten lekker vinden en waarom. Met informatie uit dit onderzoek kunnen schakels in de keten beter sturen op kwaliteit en daarmee de consument op maat bedienen.

Foto: Wageningen University & Research.

Gerelateerd