Zes jaar geleden zijn wij begonnen met het ontwikkelen van een nieuw systeem om schermdoeken veilig en efficiënt in te trekken. Het nieuwe doekintreksysteem, dat wij ValkScreenVision hebben gedoopt, kortweg VSV, is onlangs met succes geïntroduceerd.

Er is intussen 30 hectare schermdoek mee geïnstalleerd en voor dit jaar liggen er al voor 40 hectare orders. We voorzien duidelijk in een behoefte. Het VSV-systeem biedt dan ook bepaalde voordelen: na zijn technische levensduur is het schermdoek eenvoudig te vervangen, het doekintrekken verloopt veiliger voor de installateurs en – dit is het grootste voordeel – doordat het schermdoek in een later stadium kan worden ingetrokken komt er minder bouwstof in het doek, waardoor in veel gevallen één procent lichtwinst per dag kan worden behaald.

Van der Valk Systemen is groot geworden door de ontwikkeling en productie van luchtmechaniek en schermsystemen. In het begin van deze eeuw werden we ineens geconfronteerd met de ontwikkeling van gesloten kassen. Een goede duurzame ontwikkeling, maar even slikken als hierdoor geen opdrukkers meer nodig zijn.

Inmiddels zijn de ontwikkelingen bijgesteld en kiest men steeds meer voor ‘Het Nieuwe Telen’, waarbij het luchtmechaniek juist een belangrijke rol speelt. Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Wij hebben het bij Van der Valk als kernwaarde in onze visie omarmd. We zijn steeds meer op zoek gegaan naar nieuwe producten die kunnen bijdragen aan de verduurzaming van de tuinbouw. We hebben het GreenTop buitenscherm voor op kassen ontwikkeld, waarmee je op een goedkope en duurzame manier kunt koelen en waar ook zonnepanelen in kunnen worden geïntegreerd.

Dankzij de ontwikkeling van dit buitenscherm kwam Van der Valk terecht in de solar-branche. Van der Valk Solar Systems werd opgericht. Wij leveren inmiddels alweer vele jaren een breed pakket universele bevestigingssystemen voor zonnepanelen aan groothandels en installateurs in Nederland en enkele andere Europese landen. Via een relatie uit de solar-branche kwamen wij enkele jaren terug weer in aanraking met de markt voor terrassen en vlonders. Ook hier lagen er weer kansen en ontwikkelden we een universele onderconstructie voor terrasvlonders van verschillende afmetingen en fabricaten. Inmiddels hebben we voor deze activiteiten Van der Valk Techno Systems opgericht. Kortom, we zijn bij Van der Valk steeds in beweging. Wij zijn continu in gesprek met onze klanten, leveranciers en andere marktpartijen. Het bruist van de ideeën, ons bedrijf wordt steeds meer een kennisfabriek.

Dankzij de ontwikkeling van ons ValkScreenVision schermsysteem leerden wij op een hele efficiënte manier schermdoeken intrekken. Deze techniek kwam weer van pas bij onze laatste duurzame ontwikkeling. Samen met enkele partners hebben wij de afgelopen jaren gewerkt aan de ontwikkeling van de 2SaveEnergy kas. Een gewone glazen Venlo-kas waarbij we vlak onder het glas een F-Clean folie intrekken, waardoor we op zeer efficiënte en goedkope wijze een dubbellaags dek realiseren. Op het terrein van Wageningen UR staat een proefkas waarvan de resultaten zó positief zijn – 65 kilo middelgrote goede trostomaten met 16 m3 gas per m2 – dat wij ons verbazen dat de telefoon nog niet ‘rood gloeiend’ staat! Ik ben er voor de Kerst met een groep Chinezen gaan kijken. Die zijn zeer geïnteresseerd. Duitse kwekers zijn ook geïnteresseerd. Maar waarom krijgen we nog zo weinig reacties uit Nederland?

De ontwikkelingen die we hier doen, zijn primair voor de Nederlandse telers. We moeten ervoor zorgen dat we voorop blijven lopen en ons blijven onderscheiden ten opzichte van het buitenland. We focussen nog teveel op massa en lage kostprijs. We moeten veel meer concurreren op kwaliteit en duurzaamheid. Blijf bewegen, dan doen wij dat ook.

Tekst: Arno van Deursen, directeur Van der Valk Systemen, beeld: Mario Bentvelsen