Met ingang van 1 september krijgen vakblad Onder Glas en de Engelstalige titel In Greenhouses een nieuwe hoofdredactie. Pieternel van Velden en Tijs Kierkels nemen de taken over van Koen van Wijk, die een andere weg inslaat. Pieternel voert de dagelijkse werkzaamheden uit en is het aanspreekpunt van de hoofdredactie.

Pieternel van Velden (’s-Gravenzande, 1961) zat als kind dagelijks op de voorplecht van de schuit als haar vader tomaten en druiven naar de veiling bracht. Geboren met groene vingers, was de opleiding aan de Rijks Middelbare Tuinbouwschool in De Lier een logisch vervolg. Na vele jaren belangenbehartiging voor de Nederlandse Tuinbouw Studieclubs (NTS, tegenwoordig Glastuinbouw Nederland) vervolgde ze haar opleiding tot grafisch vormgever aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.

Energieke sector

Na een opleiding tot vakredacteur debuteerde ze in 1988 bij Tuinderij, dat twee jaar later fuseerde met Groenten en Fruit. In 1994 koos ze ervoor om zelfstandig verder te gaan en werkte freelance voor vrijwel alle vakbladen in de tuinbouw, vanaf 2008 voor Onder Glas. “Ik hou van deze energieke sector, waarin nieuwe ontwikkelingen elkaar in razendsnel tempo opvolgen. De mensen, hun verhalen, hun enthousiasme zetten me aan het schrijven. Ook in lastige tijden, zoals de bankencrisis, EHEC en nu de coronacrisis, zie ik het als mijn taak om betrouwbare verslaggeving te doen”, vertelt zij. “Mijn grootste uitdaging is om de kwaliteit van dit mooie vakblad te behouden, daar waar mogelijk te verhogen en inhoudelijke vakinformatie nog breder te verspreiden. Mooi om dat samen met mijn goede collega Tijs te doen. We vullen elkaar goed aan.”

Wageningen Universiteit

Tijs Kierkels (Reuver, 1959) werkte als scholier een groot deel van zijn vrije tijd bij een teler in Midden-Limburg. Daar werd zijn liefde voor de tuinbouw geboren. Het was dan ook logisch dat hij tijdens zijn studie aan Wageningen Universiteit koos voor de richting Tuinbouwplantenteelt. In die tijd schreef hij al voor verschillende magazines. Om zijn schrijfkwaliteiten te verbeteren, volgde hij later naast een deeltijdbaan de opleiding aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg.
Tijs Kierkels heeft gewerkt voor Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking, Agrarisch Dagblad en ZLTO. Sinds twintig jaar is hij zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in glastuinbouw. Hij is samen met Ep Heuvelink van Wageningen Universiteit de auteur van het boek ‘Plantkunde Onder Glas’ en de Engelstalige versie ‘Plant Physiology in Greenhouses’.

Innovatiekracht

“Ik heb grote bewondering voor de innovatiekracht van de Nederlandse glastuinbouw die uitstraalt naar de hele wereld. De basis daarvan is de creativiteit van individuele telers. Het is altijd heel inspirerend om met hen te praten en het vervolgens toegankelijk op te schrijven”, zegt hij. “Daarbij gaat het mij nadrukkelijk niet alleen om de grote bedrijven die vaak in de belangstelling staan, maar ook om ondernemers met een veel kleiner bedrijf, die meestal onder de radar blijven. Ik word altijd blij van hun creatieve aanpak en ondernemerschap.
De samenwerking met Pieternel was al uitstekend. We inspireren elkaar en vormen een goed team om de kar te trekken.”

Onder Glas

Vakblad Onder Glas wordt al ruim 16 jaar maandelijks gratis naar alle telers van bloemen, potplanten en groenten onder glas in Nederland en België verstuurd. Het blad heeft daarmee een bereik van vrijwel honderd procent in de glastuinbouw. In Greenhouses is de internationale editie van het Nederlandstalige vakblad met een wereldwijde verspreiding van het blad.