Een teeltvloer die bestaat uit lava of basalt wordt in steeds meer sectoren toegepast. Zo werd recentelijk een 2 ha buitenveld voorzien van 10 cm basalt voor het opkweken van aardbeienplanten. Ook in de glastuinbouw is er een toenemende belangstelling om deze vloeren van Traycon Projecten aan te leggen.

De doorlatendheid van lava en basalt voorkomt ongewenst vocht en daarmee ziekten waarmee de plantwortels buiten de pot in aanraking kunnen komen. De vloer wordt opgebouwd uit een waterdichte folie met verdiepte drains. Na een beschermend en tevens waterdoorlatend doek komt de laag basalt er overheen, gevolgd door het aftrillen van de vloer. Tenslotte wordt het geheel voorzien van anti-worteldoek en blijft een draagkrachtige vloer over.

Forse bufferwerking

De dichtheid van basalt (70% massa, 30% holtes) geeft de vloer een bufferwerking van 3 cm water op 10 cm basalt. Bij lava is dat zelfs 60% tot 40%. Het systeem is dus geschikt voor zowel binnen als buiten en geeft regelbaarheid aan de vochtigheid van de vloer en dus van de planten.

Meer informatie, Traycon Projecten, Stand 385, HortiContact Gorinchem.

Gerelateerd