Bij de teelttip van de teeltvoorlichter is duidelijk te zien dat we het jaar erg somber zijn gestart. De eerste vier weken is er zelfs een derde minder stralingssom gemeten dan een jaar geleden. Zijn advies is geen gas geven, je zou bijna denken dat hij een lijntje met minister Wiebes heeft om het gasverbruik nu al nog verder terug te dringen.

Ik weet niet hoe dit bij jullie zit, maar als januari is begonnen ben ik echt weer toe aan wat voorjaarszon. En in de kas voelt het goed op het moment dat we weer tempo kunnen maken. Dan kunnen we tenminste weer aan de bak en ontwaken uit de winterslaap. Maar ja, ondanks dat dit jaar wat donker start, mag ik eigenlijk helemaal niet klagen. Ik sta hier lekker droog en nog onder een kunstmatig zonnetje ook, eigenlijk prima te doen dus. Bij de kassenbouwers buiten, die zijn gestart met de fundering voor onze nieuwbouw, is dat wel anders. Maar ook zij klagen niet. Ze zijn wel wat gewend, zeggen ze. Daar kan ik alleen maar veel respect voor opbrengen.

Zou dat bij planten eveneens zo werken? Krijg je, als je ze te hard verwend, ook werkelijk echte ‘kasplantjes’ die nergens tegen kunnen? En zouden de planten weerbaarder worden als we meer toelaten? Met regelmaat krijg ik een telefoontje van personen die dit denken, ze verkopen allerlei goede bacteriën voor het verbeteren van het bodemleven. Voor het ontsmetten van het drainwater worden er eveneens tal van andere oplossingen geboden zoals biologische filters, lava filters enzovoort. Volgens hen maken we met UV en verhitting het bioleven in het substraat kapot en zijn we daardoor veel vatbaarder voor allerlei problemen die kunnen ontstaan in het substraat.

Mooie woorden, maar tot nu groeit het prima en is het ook een stukje veiligheid dat we volgens mij op deze manier inbouwen. Misschien moet ik eerst zelf maar de proef op de som nemen en me wat meer met de jongens buiten in de kou gaan bemoeien. Zo kan ik testen of ik daar ook weerbaarder van word. Hopelijk breekt snel het voorjaarszonnetje weer door.

Marius Mans
gerberateler in Brakel

Gerelateerd