Recent las ik een artikel in de krant van drie hoogleraren Machine Learning, Artificiële intelligentie (AI), verbonden aan de universiteiten van Leiden, Groningen en Delft. Deze heren bepleitten dat Nederland haar uiterste best moet doen om de locatie te worden van de Europese AI-hub en een broedplaats van AI-onderzoek, innovatie en talent. Helemaal mee eens.

Wat zou het mooi zijn als we volgend jaar Vrouwendag en Engelse Moederdag kunnen voorspellen aan de hand van productieprognoses van afgelopen jaren en kunnen inschatten op welke aantallen bloemen we moeten rekenen. En dan niet een paar weken vooraf de planning doorkrijgen maar al een jaar eerder zodat we onze producties, kleuren, mono of boeketten en sorteringen beter kunnen afstemmen op de vraag.

Er loopt in onze sector al onderzoek naar aanleiding van deze wens, want wij zijn niet de enige die hierop zitten te wachten. Daarvoor hebben we slimme, jonge mensen nodig die hierop zijn afgestudeerd die ons helpen om dit verder te verfijnen. Er liggen absoluut kansen om met AI de tuinbouwsector op een hoger plan te krijgen. Als bijkomend voordeel binden we hiermee ook de young potentials aan ons bedrijf die deze complexe materie een uitdaging vinden.

Artificiële intelligentie kan ons helpen met oogstprognoses, uniforme sorteringen van de eindproducten en het herkennen van ziekten en plagen in de gewassen. Deze techniek moet ervoor zorgen dat er geen mensenogen meer noodzakelijk zijn om de kwaliteit te beoordelen. De mens is niet in staat om 24/7 altijd op dezelfde manier het product te beoordelen. Dat kan wel met de computer met behulp van algoritmen. Stel, je beoordeelt 100.000 bloemen op één dag, dan moeten de eerste en de allerlaatste partij dezelfde kwaliteit hebben. Dat lukt met de beste wil van wereld niet met mensenogen. Hier gaan wij fors op inzetten.

Voorlopig blijven we in nauw overleg met onze leveranciers inschatten wat de piek wordt en met welke kleuren we dat gaan invullen. Ik ben overtuigd dat we straks met AI de toekomst kunnen voorspellen en zo de vraag van onze klanten op maat weten in te vullen.

Ronald van Veen, gerberateler in De Lier