Met de introductie van de zogenoemde SmartStaff robots schetst toeleverancier WPS op de beurs IPM Essen nadrukkelijk een beeld van de nabije toekomst. De innovatieve machines zullen de arbeidsprocessen in de tuinbouw een grote stap verder helpen doordat zij vele handen overbodig gaan maken. In totaal komt WPS met drie robots die elk hun eigen specialisme hebben.

Miss Picky

De robot Miss Picky is gemaakt voor het oppakken en wijder zetten van planten. Deze ‘jonge dame’, zoals WPS haar omschrijft, is betrouwbaar, loyaal en daagt de status quo van potmachines uit mét een knipoog. Het flexibele ‘lichaam’ is speciaal ontworpen voor haar taak.

Mister Perfect

Om het scannen van planten naar een volgend niveau te brengen is Mister Perfect ontwikkeld. Een robot die als een perfectionist met ogen in zijn achterhoofd zijn werk doet. Hij weet wat voor de teler de belangrijke planteigenschappen zijn. Hij scant elke plant en leert snel van zijn fouten. Volgens WPS is deze robot een ideale sorteer- en aflevermedewerker.

Mrs. Packy

Het meest opvallende aan deze robot zijn de vier armen. Daarmee kan deze ‘bijdehante dame’ planten inhoezen, labelen, stickeren én in een tray zetten. Het is een robot die op een veelzijdige manier meerdere processen in één keer kan verzorgen. Ze zorgt er in elk geval voor dat de teler meer armslag en efficiëntie krijgt in zijn inpakproces.

Wie de robots wil bekijken, heeft daarvoor een eerste mogelijkheid op de IPM in Essen van 24 januari tot en met 27 januari bij WPS in stand 3D26 in hal 3.0.

Tekst en foto: WPS.

Gerelateerd