Sinds oktober 2016 vindt onderzoek plaats aan LED-belichting in combinatie met verrood licht in tomaat. De proef valt onder het Europese Carbon-LED project waarbinnen onderzoek wordt gedaan naar productiesystemen met een lage carbon footprint.

Het Carbon-LED project wordt uitgevoerd in samenwerking met Bayer CropScience, Philips Lighting, StartLife en INRA. De proefopstelling in Bleiswijk omvat drie kassen met daarin vijf tomatencultivars. In de referentie behandeling belichten we met 200 µmol/m2/s rood/blauwe LED’s. In twee behandelingen belichten we respectievelijk de hele dag extra met 35 µmol/m2/s verrood licht, of alleen aan het einde van de dag. Het verrode licht, dat buiten het zichtbare PAR spectrum valt, heeft zichtbaar effect op de gewasopbouw.

In hoeverre het verrode licht een positief effect heeft op de productie, moet uit de metingen blijken. Tijdens de proef meten we niet alleen productie, maar ook lichtonderschepping, vruchtontwikkeling en fotosynthese. Het onderzoek wordt medio april afgerond.

Naast de proef in Bleiswijk vindt er in het kader van het Carbon-LED project tegelijkertijd een onderzoek met meerdere tomatencultivars onder verrood licht plaats bij Bayer CropScience.

Foto: Wageningen University & Research.

Gerelateerd