Het grote zonne-energieproject dat de Sundrop Farms in Australië van energie en vers water voorziet, is genomineerd voor de Innovation Award 2018 van de Clean Energy Council. De Deense hernieuwbare energiespecialist, Aalborg CSP, heeft het energiesysteem bij het 20 hectare grote tomatenbedrijf van Sundrop Farms in 2016 opgeleverd.

Het zonne-energieproject is een van de vier van finalisten. De jury ziet deze baanbrekende installatie in combinatie met glastuinbouw in Port Augusta als toonaangevend voorbeeld van een succesvolle inzet van duurzame energietechnologieën in Australië.

Duidelijk demonstratieproject

De Clean Energy Council Awards nomineert het baanbrekende zonne-energieproject in de categorie ‘Innovation Award’, om dat het een duidelijke demonstratie geeft van wat mogelijk is. Een dergelijke installatie met geconcentreerde zonne-energietechnologie (CSP) is de eerste in Australië en in de hele wereld om glastuinbouw op commerciële schaal te ondersteunen. Sundrop Farms produceert op een afgelegen gebied jaarlijks meer dan 17.000 ton tomaten in kassen van 200.000 m2. Met deze opbrengst is het bedrijf goed voor ongeveer 15% van de gehele tomatenmarkt van Australië.

Meerdere energiestromen

Het unieke in dit project is dat de installatie met zonne-energie zowel elektriciteit, warmte als zoet water produceert. Doorgaans produceren CSP-installaties op andere plekken op de wereld slechts elektriciteit en wordt de warmte als afval geloosd. Op deze locatie is een Integrated Energy System gecreëerd met een thermisch rendement van maximaal 95% dat meerdere energiestromen produceert.

Computergestuurde spiegels

De installatie bestaat uit meer dan 23.000 heliostaten (computergestuurde spiegels) die in de Australische woestijn de zonnestralen bundelen en weerkaatsen richting de top van een 127 meter hoge zonnetoren. Door de concentratie van zonne-energie ontstaan daar hoge temperaturen die Sundrop Farms vervolgens gebruikt om de kassen in de winter en op koude zomeravonden te verwarmen, maar ook om vers water te produceren door zeewater uit de nabijgelegen Spencer Golf (5 km van de locatie) te ontzilten. Periodiek laat men een stoomturbine draaien om elektriciteit te genereren.

Bron en foto: Aalborg CSP


Gerelateerd