Voor een rechtgeaard (tomaten)teler komt er begin maart een mooie periode aan, de dagen gaan lengen, stukje bij beetje verdwijnt de kou en de lente staat op punt van beginnen. Gewassen gaan weer voluit groeien en telers kunnen weer gas geven om hun gewassen voluit te laten groeien en bloeien. Helaas komt dat mooie weer meestal niet geleidelijk, maar wisselen in ons land in deze periode mooie dagen, die bijna zomers aandoen, af met koudere, nattere en donkere periodes.

Het vraagt veel aandacht en vakmanschap hier adequaat op te reageren. Een veilige strategie in deze is consequent proberen wat energie over te houden in het gewas, zodat er in een donkere periode altijd ruimte is om op een redelijk etmaal gemiddelde door te blijven telen. Belangrijk is om hiermee ook voldoende klimaat en plantactiviteit in de kas te houden.

Anderzijds zie je vaak dat te mooie gewassen, die net even te veel met de handrem erop zijn geteeld, wel heel mooi zijn om te zien, maar op het einde van de rit net even te weinig produceren. En van alleen een mooi gezicht kunnen we niet eten.

De beste strategie in deze is: maximaal anticiperen op de hoeveelheid beschikbaar licht die in een periode beschikbaar is; het gewas maximaal generatief en scherp durven te zetten; als het licht uit gaat de instellingen consequent omlaag bijstellen. De plant laat precies zien tot hoe ver de teler kan gaan. Omdat de dagen nog niet zo lang zijn, kan er vooral in de nacht en ochtend veel van de etmaaltemperatuur worden afgehaald. Een periode met een voldoende actief klimaat in de middag blijft altijd nodig, ook op donkere dagen.

Advies is verder om scherp te blijven op het met regel aanpassen van de watergift op toenemende gewasverdamping, door extra daglengte plus instraling. Als de buitentemperatuur omhoog gaat op tijd maximale raambegrenzingen en lichtverhogingen aanpassen. Maximaal produceren betekent immers scherp anticiperen.

Peter Klapwijk
2Harvest