De Nederlandse bedrijven Thermoflor en Logiqs werken samen in de reconstructie van een grote Zwitserse kwekerij in Züberwangen. Het betreft Rutishauser, een toonaangevende teler van bloeiende potplanten en tulpen.

Met productielocaties in Züberwangen, Fällanden, Neukirch-Egnach en Gordola en drie tuincentra is de Rutishauser familie één van de meest toonaangevende kwekers in Europa. Na een verwoestende brand in de productiekas in Züberwangen in 2013, waarbij 80% van de kwekerij van vijf hectare werd verwoest, koos de familie voor de wederopbouw van hun nieuwe “Ecofarm” voor Thermoflor.
De eerste en tweede fase, die in 2015 worden gebouwd, bestaan uit 14.000 m² breedkappers van 12,80 m. Een complexe staalconstructie in combinatie met een goothoogte van 8,00 m zorgt voor voldoende ruimte om in meerdere lagen te kunnen kweken én om de vele logistieke handelingen te kunnen verwerken. De dakbedekking van diffuus glas zorgt voor optimale klimaat- en groeiomstandigheden. Daarnaast is de kwekerij ecologisch zeer vooruitstrevend.

Innovatief containersysteem

De kwekerij vervangt niet alleen de oude kas, maar overtreft deze ook ruimschoots, mede dankzij een zeer innovatief, geautomatiseerd containersysteem. De firma Logiqs kreeg de opdracht voor het ontwerp en de bouw van dit containersysteem.
Voor een hoge ruimtebenutting is een groot deel van de kas met twee niveaus ontworpen. Op de begane grond is er ruimte voor logistieke processen, zoals het laden en lossen van transporten, de opslag van voorraden en de productie van planten met een hoge teeltsnelheid. Deze werkruimte is verbonden met de teeltruimte op de tweede laag door middel van snelle automatische transportbanden, in combinatie met automatische liften met hoge hefsnelheid.

Beregening per container

Ook het watergeven is geïntegreerd in het containersysteem, waarbij de eb- en vloedbevloeiing, samen met twaalf automatische gietbomen zorgen voor een nauwkeurige en efficiënte beregening en distributie van groeiregulatoren. De software zorgt ervoor dat de beregening per container kan worden gestuurd. Omdat het systeem weet of er lege containers in het systeem staan, wordt er geen water of voeding verspild. Overtollig water wordt weer opgevangen en hergebruikt. Het project zal in de zomer van 2015 worden opgeleverd.