Het telen van freesia’s is niet voor mietjes en alleen de aanhouder wint. Tesselaar Freesia in Heerhugowaard weet jaarrond zo’n 15 miljoen stelen te produceren onder 3,7 ha glas en een vermeerderingskas van 1 ha, vertelt eigenaar Pip Tesselaar. Met slechts nog zo’n 50 ha in het hele land, dreigt de arbeidsintensieve maar geurige freesia een nicheproduct te worden.

Niet alleen de teelt, ook het snijden van de stelen is een vak apart. “Het kost zeker een maand om nieuwe mensen dat aan te leren. Het is precisiewerk, waarbij de andere haken uit dezelfde plant niet beschadigd mogen worden.”

Jonge mede-eigenaar

Zelf is hij de freesiateelt ingerold. “Mijn vader teelde freesia’s. Toen mijn broer in 1997 verder ging met de alstroemeriateelt ben ik doorgegaan met freesia’s.
Sinds 2021 is Thijs van Anraad (22) mede-eigenaar. Hij kwam op 18-jarige leeftijd hier stagelopen vanuit het Westland en heeft een enorme passie voor specifiek deze bloem. De teelt ervan ziet hij als een enorme uitdaging.”

Tekst: Gert Janssen, beeld: Vidiphoto