Nog geen jaar na de oplevering van zijn nieuwe bedrijfspand plus kas is kruidenteler Piet van Vugt alweer toe aan een vervolg. Deze week gaf hij opdracht om het aantal zonnepanelen te verdubbelen tot 3.400 stuks. En hij wil investeren in een LED-installatie voor zijn eetbare bloemen. “Ons duurzame energiesysteem bevalt uitstekend, maar we zijn nog niet helemaal zelfvoorzienend. Dat is wel wat ik wil.”

Duurzaamheid is troef

Het nieuwe bedrijfsonderdeel van Van Vugt Kruiden in Ridderkerk is uitvoerig belicht in het decembernummer van Onder Glas. In de bedrijfsruimte en kas van elk 1 ha is duurzaamheid troef: 1.700 zonnepanelen, twee elektrische ketels van elk 300 kW, restwarmte van de koelcellen, twee verwarmingsnetten (laag- en hoogwaardig), twee scherminstallaties en uitstekend geïsoleerde gevels maken het energieplaatje van het licht gestookte bedrijf vrijwel sluitend. Op jaarbasis produceren de zonnepanelen voldoende elektriciteit om de eigen behoefte te dekken. In de zomerperiode kan er ook flink worden terug geleverd aan het net, in de winter wordt er voor een deel groene stroom ingekocht. Desondanks ziet de teler van kruiden en eetbare bloemen ruimte voor verdere verduurzaming.

Stroom opslaan in accu’s

“Het dak van de bedrijfshal biedt ruimte voor extra zonnepanelen en die ruimte ga ik benutten”, zegt hij. “Deze week heb ik opdracht gegeven om er nog eens 1.700 panelen bij te plaatsen. Ik studeer nog op mogelijkheden om voldoende stroom op te slaan in accu’s, zodat ik daarmee ook ’s nachts zelfvoorzienend kan blijven. Ik ga ervan uit dat dit binnen enkele jaren mogelijk is. Ook wordt de lichtinstallatie voor de herfst weer uitgebreid. De onderhandelingen lopen nog, maar dat die er komt staat voor mij vast.”

Opschaling lichtinstallatie

Nu is slechts 1.500 m² kas voorzien van een LED-installatie. “Voor onze eetbare bloemen heb ik meer licht nodig, zodat we ze jaarrond en in een constante, hoge kwaliteit kunnen leveren”, licht de Zuid-Hollandse ondernemer toe. “Extra zonnepanelen zijn daarom sowieso wenselijk. Met een verdubbeling naar 3.400 stuks en de toekomstige elektriciteitsopslag zal de opschaling van de lichtinstallatie naar 10.000 m² geen enkel probleem zijn en hoeven we nauwelijks meer groene stroom in te kopen. Zeker niet wanneer we onze zelf opgewekte elektriciteit voor een deel kunnen opslaan in accu’s. En zelfs niet wanneer er tegen de heersende trend in toch weer een koude winter komt. Ook dan denk ik dat ons energiesysteem staat als een huis. Aan gas hebben wij hier echt geen behoefte meer.”

Tekst: Jan van Staalduinen, beeld: Marleen Arkesteijn