Nu de coronapandemie op zijn eind lijkt te lopen, wordt de balans bij menig bedrijf opgemaakt. Santini-specialist Richard van Schie in Monster maakte drie dramatische maanden door, maar eindigde het jaar 2020 toch positief. Hij kon zelfs investeren in extra verduurzaming, namelijk extra zonnepanelen, een nieuwe WKK en een aansluiting voor warmtelevering aan zijn buurman. “Ik verwacht dit jaar weer positief te draaien.”

“Toen corona begon hebben we zes weken hele dikke verliezen geleden en veel bloemen moeten versnipperen. Daarna heeft het een week of zes-zeven op kostprijsniveau gezeten. Omdat minder bedrijven chrysanten plantten is de handel daarna hersteld. Per saldo zijn we 2020 positief uitgerold”, aldus Van Schie. Ook dit jaar lopen de zaken goed, al zijn de prijzen nu wel iets lager dan vorig jaar. “Maar dat is niet zo gek, want vorig jaar was de gemiddelde prijs per tak zo’n 30 tot 35 cent.”

Investeringen

Dankzij het goede rendement kon de santini-teler dit jaar investeren in nieuwe zonnepanelen, een tweede WKK en een warmtekoppeling met het bedrijf van zijn buurman. “We hebben dit jaar 320 extra zonnepanelen laten neerleggen op het dak van onze bedrijfsruimte en er een gereviseerde WKK bij gekocht. De eerste WKK was al voldoende voor de warmtevraag van ons bedrijf, de warmte van de tweede WKK lever ik aan mijn buurman. Dat is een potplantenteler, die heeft warmte nodig van september tot en met april. Dat komt mij heel goed uit, want dat valt precies in mijn belichtingsseizoen.”
De zonnepanelen waren dankzij de SDE-subsidie interessant om aan te schaffen en samen met de bestaande zonnepanelen op de bedrijfsruimte leveren deze op jaarbasis een kleine 200 MW aan stroom op. Leasen van zonnepanelen of deelname in een energiecoöperatie zijn wel overwogen, maar vielen al in een vroeg stadium af. De ODE-heffing maakte het financiële plaatje eigenlijk alleen maar interessanter, zegt Van Schie. “We zijn nu qua energie helemaal zelfvoorzienend.”

Verduurzaming heeft prioriteit

Voor Van Schie was verduurzaming de belangrijkste overweging om deze investeringen te doen. “We willen jaarrond een hoge kwaliteit telen en verduurzamen.” Dankzij intensieve SON-T-belichting (150 µmol) kan hij jaarrond dezelfde kwaliteit leveren. “We denken erover om er te zijner tijd LED-belichting bij te hangen, zodat we naar de 200 µmol kunnen.”
Verder teelt hij zo biologisch mogelijk. De recente ontwikkelingen rond insectengaas volgt hij op de voet, al denkt hij dat het voor een bestaande kas geen haalbare investering is. “De luchtingscapaciteit is nog een dingetje. Maar als we de kas gaan vernieuwen is dat zeker iets om te overwegen.”
Wat verduurzaming betreft is dat het wel, wat hem betreft. “We kunnen nog niet investeren in windmolens op zee. Als we die optie hadden gekregen in plaats van het plaatsen van een WKK om zo de kosten van de ODE-regeling te verlagen, had dat wat mij betreft ook interessant geweest. Het zou toch niet veel mogen uitmaken of je nou een WKK naast je bedrijf zet of een investering doet in een windmolen op zee, het gaat uiteindelijk allemaal hetzelfde net op.”

Chrysant weer populair

Van Schie verwacht dit jaar weer positief te draaien, mede dankzij corona: “Mensen zijn tijdens de pandemie thuisgebleven en zijn weer van bloemen gaan houden. We horen dat de chrysant, ook onder de jeugd, weer echt populair is. Een betere promotie hadden we ons eigenlijk niet kunnen wensen. Daar kan geen Bloemenbureau tegen op.”

Tekst: Mario Bentvelsen