Op 10 augustus 2015 is in het Internationale Ruimtestation ISS voor het eerst in de ruimte geteelde sla geoogst en geconsumeerd. NASA wil in de toekomst voedsel verbouwen op ruimtevaartuigen en andere planeten.

De astronauten testten ongeveer de helft van de oogst, de andere helft werd verpakt en ingevroren om op aarde te worden geanalyseerd. Het betrof een partij Romaanse sla van het ras ‘Outredgeous’. De Romaanse sla is afkomstig van zaadjes die in juli werden geplant en grootgebracht met behulp van microzwaartekracht en lichtbakken met gekleurde led-verlichting. In mei vorig jaar werd ook al sla in het ISS gekweekt, maar deze werd eerst naar de aarde gevlogen voor tests.

De sla werd gekweekt in een speciale klimaatkamer, Veggie genaamd, die is ontwikkeld door Orbital Technologies Corp. (ORBITEC) in Madison, Wisconsin, en getest in NASA’s Kennedy Space Center in Florida. Om het uiterlijk van ‘onze’ Romaanse sla zo goed mogelijk te benaderen werden tijdens het kweken niet alleen blauwe en rode led-lampjes gebruikt, maar ook groene exemplaren. Hierdoor werd de sla donkerrood, in plaats van paars.

Missie naar Mars

NASA vindt het kweken van verse groenten belangrijk voor een toekomstige missie naar Mars: ‘Hoe verder en langer mensen van de Aarde verwijderd zijn, hoe groter de nood wordt om planten te kweken voor voedsel, luchtzuivering en psychologisch welzijn. Verse voeding in de ruimte kan een positieve impact hebben op het humeur van onze astronauten en bescherming bieden tegen straling in de ruimte’, aldus Wheeler, een van de onderzoekers. Normaliter eten astronauten voorverpakt voedsel, veelal gevriesdroogd of in poedervorm, dat ze opwarmen of aanlengen met water.

Bekijk het filmpje waarop enkele astronauten de sla op smaak testen.

Bron/foto: NASA.