Enkele maanden later dan gepland is de aardwarmtebron van Collectief Aardwarmte Vierpolders in gebruik genomen. Over de precieze oorzaken van de vertraging wil woordvoerder Paul Grootscholten niets zeggen, behalve dat ‘je veel plannen kunt maken, maar er altijd verrassingen blijven’.

Op dit moment produceert de bron water met een temperatuur van net boven de 80°C. Het secundaire water wordt met het gas van de bijvangst nog 5°C verder opgewarmd. De tuininstallaties worden nu ingeregeld om het afgekoelde water met een zo laag mogelijke temperatuur retour te sturen naar de warmtewisselaars. In de komende periode zullen alle installaties en de nieuwe regeling uitgebreid worden getest.

Proefdraaien

“Het is de ambitie om heel februari op minimaal niveau te draaien om tot een constante regeling te komen. En vervolgens verwachten we in maart verder op te toeren, om te kijken hoe alles dan reageert”, meldt Grootscholten. Tijdens Kom in de Kas 2016 op 2 april zal de locatie (beperkt) toegankelijk zijn voor publiek.

Collectief Aardwarmte Vierpolders is een initiatief van acht tuinders met 50 hectare glas. In de zomer van 2015 werd gestart met de boorwerkzaamheden. Op 12 augustus werd voor het eerst heet water opgepompt. Met een verwachte capaciteit van 17 MWth kan 70 procent van de warmtebehoefte van de betrokken potplanten- en groentetuinders met aardwarmte worden gedekt.

Bron: Collectief Aardwarmte Vierpolders. Foto: Mario Bentvelsen.